Un important membru al extremei-drepte din Austria avertizează în legătură cu un posibil „Auxit” peste un an

 

Uniunea Europeană ar trebui să evite orice acțiune către o „centralizare” politică, în caz contrar Austria ar putea organiza peste un an un referendum privind apartenența sa la blocul comunitar, a declarat candidatul de extremă-dreapta Norbert Hofer, care a fost la un pas să câștige alegerile prezidențiale din țara sa luna trecută, relatează luni Reuters.

Norbert Hofer, candidatul Partidului Libertății din Austria (FPOe, extrema dreaptă), a fost la un pas să devină primul șef de stat de extremă dreapta din Uniunea Europeană, însă a fost învins de independentul susținut de Verzi, Alexander Van der Bellen, în alegerile de luna trecută din Austria. Cu toate acestea, formațiunea sa a contestat acest rezultat și o hotărâre judecătorească este așteptată cel mai târziu la 8 iulie.

Cu toate acestea, liderul FPO, Heinz-Christian Strache, a adoptat o poziție mai precaută, spunând doar că un referendum austriac pe această temă ar putea deveni un obiectiv al formațiunii sale politice în viitor. Însă Hofer a mers mai departe într-un interviu publicat duminică.

„Dacă va fi stabilit un curs al lucrurilor către centralizare în decurs de un an, în loc să se ia în considerare valorile de bază (ale UE), atunci va trebui să-i întrebăm pe cetățenii austrieci dacă doresc să fie membri” ai UE, a declarat el pentru tabloidul Oesterreich.

Hofer și aliații săi cred că Uniunea Europeană ar trebui să se bazeze pe uniunea economică, mai degrabă decât pe cea politică.

„Părinții fondatori (ai UE) au dorit să asigure o cooperarea economică mai strânsă, deoarece statele care cooperează din punct de vedere economic nu vor utiliza forța una împotriva celeilalte”, a spus el. „Acest lucru a funcționat foarte bine, până când a fost întemeiată uniunea politică”, a mai spus el.

Cancelarul austriac Christian Kern a declarat că Austria nu va organiza un referendum cu privire la apartenența țării la UE, referendum pe care mass-media austriacă l-a numit un vot „Auxit” sau „Oexit”, referitor la Oesterreich, care înseamnă Austria în limba germană.