Procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat joi că trebuie creată o divizie de investigatori financiari, „puternică și pricepută”, care să lucreze în dosarele penale alături de procurori, pentru a identifica și pune sub sechestru bunurile provenite din infracțiuni.
„În ceea ce privește recuperarea prejudiciului, trebuie să ne obișnuim să discutăm despre produsul infracțiunii, așa cum vorbesc toți partenerii noștri vestici. Nu are importanță faptul că infracțiunea este sau nu materială. Este foarte important ce prejudiciu produce. Dar acei bani, care sunt generați de o infracțiune, trebuie confiscați de statul român. Ce ne lipsește? O divizie de investigatori financiari, puternică și pricepută, care să știe să urmărească, să identifice și să sechestreze în vederea confiscării acest produs infracțional”, a declarat Daniel Horodniceanu, cu ocazia prezentării raportului anual de activitate al DIICOT.
În opinia lui Horodniceanu, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) nu se poate ocupa de recuperarea prejudiciilor, pentru că această instituție este o agenție de administrare și nu de investigare financiară.
„ANABI nu este o divizie de investigatori financiari, ci este doar o agenție de administrare a bunurilor (…) Nici ANAF. Trebuie creată o divizie de investigatori financiari care să lucreze în dosarele penale pe lângă toți procurorii (…) Sunt discuții dacă rapoartele de constatare sunt sau nu mijloace de probă. Raportul de constatare poți să-l privești și ca pe un înscris. Mijloacele de probă nu au o valoare dinainte stabilită. Ele trebuie privite coroborat, iar dacă legea nu definește raportul de constatare, eu pot să folosesc ca un înscris”, a precizat Horodniceanu.