PE DINAFARĂ-I VOPSIT GARDUL ȘI-NĂUNTRU E IOHANNIS

Adi Cristi

Adi Cristi

A doua confruntare politică a candidaților pentru prezidențiale, organizată de postul de televiziune  B1TV, a demonstrat ceea ce era deja cunoscut. Victor Ponta este la câțiva ani lumină distanță, de contra-candidatul său Klaus Iohannis, în ceea ce privește cunoașterea și cuprinderea prerogativelor funcție prezidențiale, dar mai ale, în ceea ce privește modul în care reușește să iasă din situații neprevăzute, de această dată construite de Klaus Iohannis, ajutat de staff-ul său de campanie, același care de altfel l-a ajuta și pe Traian Băsescu în 2004 și 2009.

Din nou candidatul ACL, alianța în componența căreia intră și PDL, partidul ce a batjocorit și umilit poporul român, în frunte cu conducătorul Traian Băsescu, a făcut uz de lozinci, demonstrând

că nu reuşeşte să învețe nimic, chiar și atunci când se vine cu probe ce îi desfiinţează acuzația respectivă. Astfel, Klaus Iohannis după principiul morii hodorogite repetă sine die acuzații la adresa lui Victor Ponta de genul ”pomeni electorale”, ”majorări de taxe și impozite în 2015”, ”România a intrat în recesiune”, ”Victor Ponta a plagiat”. Această ignorare premeditată a dezvinovățirilor produse cu acte și dovezi, ce țin de evidența probelor prezentate, îl plasează pe Klaus Iohannis în periculoasa postură a conducătorului care nu ține cont de lege, care dorește cu tot dinadinsul să-și impună punctul său de vedere, chiar dacă adevărul este cu totul altul, de această dată el fiind demonstrat de către Victor Ponta cu înscrisuri oficiale, care pot să fie scrisori de la Comisia Europeană, prin care se recunoaște, în urma recalculărilor, că România nu a fost în anul 2014 în recesiune, sau pot fi chiar hotărâri definitive și irevocabile ale Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, prin care se atestă că Victor Ponta nu se face vinovat de plagiat, în cazul tezei sale de doctorat. Indiferent de probele aduse de către Victor Ponta, pe parcursul celor două dezbateri televizate, toți alegătorii au putut să constate cine este cu adevărat mincinosul, cine este cel pregătit, cine va fi de fapt președintele Românie.

În nici un caz Klaus Iohannis, omul care nu știe nici măcar cine îi sunt subordonații, pe linie politică, din teritoriu, președintele de partid care nu are acea autoritate morală de a face curățenie în propriul său partid, astfel încât lupta împotriva corupţiei să fie nu doar o lozincă,  un discurs demagogic și populist, ci pur și simplu să producă și efecte, să contribuie la curățenia scenei politice românești de acest flagel care ne-a aruncat 25 de ani, în zona mafiei și a comportamentului mafiot, până la cel mai înalt nivel al statului. Faptul că, pe timpul guvernării Ponta, Justiția are în anchetă sau a pronunţat deja condamnări definitive pentru un număr de 35 de politicieni ai PSD, demonstrează un lucru pe care opoziția nu vrea să-l declare și să-l recunoască. Victor Ponta nu a încercat ”să-și apere oamenii”, să-i ferească de răspunderea penală, să le facă ”uitate” dosarele. A lăsat Justiția să-și facă treaba, să decidă printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă vinovăția sau nevinovăția acestora. Ceea ce se uită și nu se spune este blocajul pe care Justiția l-a avut de suportat din cauza amenințărilor lui Traian Băsescu, din categoria: ”Nu e bine domnule procuror șef, nu e bine! Nu uita că eu te-am numit în funcție!”, ceea ce a dus la amânarea sau la ascunderea acelor dosare în care erau inculpaţi lideri ai PDL. După ce Traian Băsescu și-a pierdut din influenţă, pe ultimii metri de mandat, chiar DNA a început să aducă la lumină fărădelegile săvârșite de camarila lui Traian Băsescu.

Klaus Iohannis este unul dintre cei care au de dat explicații în instanța de judecată pentru a-și proba nevinovăția. Nu poate fi considerat un candidat curat, chiar dacă este la fel de adevărat că nimeni nu ar trebui să-i pună la îndoială cinstea, neexistând o hotărâre definitivă a unei instanțe de judecată, care să spună contrariul. Dar, dacă pe 18 noiembrie 2014, ICCJ va da câștig de cauză Agenției Naționale de Integritate, în cazul ”Klaus Iohannis incompatibilul”, acesta va fi obligat ca timp de trei ani să nu mai ocupe nici o funcție publică. Iată de ce, votanții declarați ai candidatului ACL, este bine să se abțină de la vot, atâta timp cât ar putea să-și irosească opțiunea electorală pe un candidat care nu va avea voie să-și exercite funcția astfel câștigată, pe motiv de încălcare a legii.

Meciul ”Victor Ponta-Klaus Iohannis” s-a încheiat cu o victorie zdrobitoare a primului în defavoarea celui de-al doilea. Vorbim despre dezbaterile televizate sau despre votul din 16 noiembrie?