Pentru prima dată în Moldova, un pacient a suportat o operaţie dublă în timpul unui transplant de rinichi. 10 medici, inclusiv din străinătate, au participat la realizarea intervenţiei chirurgicale.
Maria Rotari a decis să-i doneze fiului ei, care suferea de mai mulţi ani de afecţiuni renale, un rinichi. Intervenţia a fost una dificilă, deoarece pentru prima dată în Moldova organul afectat a fost înlăturat în timpul aceleiaşi operaţii.
„El era bolnav, umbla la dializă, s-a săturat, băiatul e tânăr, am hotărât să-i dau rinichiul meu, să trăiască mai înainte, că-i tânăr încă. N-am vrut să umble mai mult la dializă”, a spus Maria Rotari.
„Pentru prima dată în practica noastră, concomitent a fost efectuat încă un procedeu chirurgical, la tânărul care a primit rinichiul de la mamă, preventiv a fost înlăturat prin aceeași incizie rinichiul personal”, a explicat medicul Adrian Tănase.
O nouă şansă la viaţă a primit şi Alexandru Casapciuc din Comrat: „Am fost internat în spital cu tensiune și s-a constatat că ambii rinichi nu funcționează. Am început să fac dializă și tata a decis să mă ajute și să-mi dea un rinichi. Eu am fost în lista de așteptare, dar tata a zis să nu așteptăm și mi-a dăruit o nouă viață.”
Operaţiile au fost efectuate în parteneriat cu specialiști din Belgia.
„Noi am profitat de această oportunitate, pentru a vedea cum au loc diferite intervenţii medicale. Este vorba despre proceduri de anestezie, conservare şi îngrijire a pacientului după operație”, a spus medicul belgian Jean-Paul Squifflet.
Anul trecut, la Spitalul Clinic Republican au fost efectuate 10 transplanturi renale. Doi rinichi au fost prelevați de la donatori în viață, iar opt de la pacienți în moarte cerebrală.