Promo-LEX a cerut UEFA să nu admită desfășurarea meciurilor de fotbal la Tiraspol

Chişinău, 10 aug. /MOLDPRES/. Asociația Promo-LEX a anunțat că a expediat o scrisoare către președintele UEFA, Aleksander Čeferin și Comitetul Executiv al organizației în care a cerut să nu fie admise desfășurarea meciurilor de fotbal la Tiraspol, comunică MOLDPRES.

Într-un comunicat, Promo-LEX precizează că solicitarea a fost făcută în contextul continuării practicii de desfășurare a meciurilor de fotbal sub egida UEFA la Tiraspol, având în vedere încălcările grave ale drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, precum și omorul în condiții suspecte a liderului opoziției, Oleg Horjan.

„Holdingul Sheriff nu este un simplu gestionar al clubului de fotbal cu același nume, acesta controlează cele mai importante segmente ale economiei locale, inclusiv administrația de facto de la Tiraspol. Ca urmare, Holdingul Sheriff poate fi considerat responsabil pentru încălcarea drepturilor omului în stânga Nistrului. Cel mai recent incident produs în regiunea transnistreană confirmă aceste fenomene și situații grave. La 17 iulie curent, în circumstanțe care nu au fost încă elucidate, a fost omorât Oleg Horjan, liderul opoziției de la Tiraspol. Chiar dacă au mai existat anterior decese comise în circumstanțe suspecte în regiunea transnistreană, omorul celui mai important lider al opoziției locale este un caz fără precedent. Suplimentar, în condițiile în care așa-numitul „cod galben de amenințare teroristă” a fost prelungit de către administrația de la Tiraspol cel puțin până la data de 16 septembrie 2023, decizia UEFA din 4 iulie curent de a permite desfășurarea meciurilor la Tiraspol este aparent bazată pe informații eronate sau incomplete”, se spune în comunicat.

„Considerăm că UEFA, ca organizație care recunoaște principiile fundamentale ale Declarației Universale a Drepturilor Omului, trebuie să acționeze ferm și corespunzător pentru a contribui la promovarea păcii și respectarea valorilor și principiilor pentru care pledează. Or, odată cu acordarea permisiunii de desfășurare a meciurilor sportive într-un teritoriu controlat de un holding care este direct responsabil de încălcări grave ale drepturilor omului, UEFA își încalcă propriul angajament. Asociația Promo-LEX solicită președintelui și Comitetului Executiv al UEFA: să ia act de circumstanțele de securitate și de situația dezastruoasă a drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova; să-și revizuiască decizia de a permite desfășurarea meciurilor sub egida UEFA la Tiraspol”, se mai spune în comunicat.

Un nou meci de fotbal urmează să aibă loc astăzi la Tiraspol.

Anterior, și Biroul politici pentru reintegrare a venit cu o reacție prin care a condamnat decizia UEFA de a permite desfășurarea meciurilor în regiunea transnistreană, fără a consulta în luarea acestei decizii autoritățile constituționale ale Republicii Moldova.