Adi Cristi
Adi Cristi

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL ”POEZIA LA IAȘI”

Adi Cristi

Adi Cristi

În ciuda a ceea ce se întâmplă în spațiul politico-administrative local, Iașul va fi din nou ocupat de poezie. Între 25 și 31 mai 2015 ”Poezia la Iași” va oferi ieșeanului o șansă în plus de a se regăsi în orașul despre care el a învățat la școală că este orașul poeziei, orașul marilor începuturi, capitala culturală a țări, cel puțin. Spun ”cel puțin” gândindu-mă la uriașa ofensivă pe care nu doar oamenii de cultură care trăiesc în Iași, cât și din ce în ce mai mulți ”oameni simpli” au început-o pentru a demonstra că orașul de sub cele șapte coline, din spațiul mioritic, va fi și de facto Capitală Europeană a Culturii, începând cu anul 20121.

Deocamdată, începând de astăzi, peste o sută de poeți vor ocupa și anul acesta zece cartiere ale Iașului, oferind locuitorilor acestora șansa de a primi poezie direct de la cei mai importanți poeți ai limbii române.

Vom scoate din nou poezia în stradă, vom da din nou dreptul oamenilor de cultură de a se prezenta în direct locuitorilor acestui oraș în care mare parte dintre ei trăiesc împreună, iar cei invitați sunt cunoscuți prin operele lor literare sau de artă plastică, având astăzi prilejul de a oferi autografe, de a face cunoștință cu potențialul public de aleasă calitate al Iașului.

După ce Guttenberg a inventat tiparul cu litere mobile (1450), dând șanse cărților să treacă de la opera în manuscris la opera tipărită, s-a produs și o retragere efectivă a scriitorului și cititorului în amfiteatre, biblioteci, case, săli de lectură, evitându-se de atunci relația directă dintre artist și trecătorul surprins în trecerea sa prin preajma menestrelilor, povestitorilor sau a poeților trubaduri.

Astăzi revenim asupra acestui mod de a se face cunoscut artistul în contact direct cu potențialul consumator de acte culturale în stradă, în parcuri, în cartierele orașului, chiar dacă aceste spectacole sunt de fapt invitații directe la a cunoaşte faptele culturale și pe făptașii acestora chiar sub fereastra cetățeanului.

De această dată, alături de ei, vor fi fi prezenți zece celebri pictori ai Iașului, zece virtuozi ai instrumentului și zece perechi de dansatori, care împreună vor oferi ideea de spectacol de poezie ieșenilor la ei acasă.

Dintre numele de poeți care vor ajunge la Iași amintim pe Ileana Mălăncioiu, Gabriel Chifu, Ion Mureșan, Ion Moldova, Varujan Vosganian, Gellu Dorian, Adrian Alui Gheorghe (România),  Slavco Almăjan (Serbia),  Arcadie Suceveanu, Leo Butnaru, Nicolae Spătaru, Nicolae Dabija, Valeriu Matei, Ion Hadârcă, Nicolae Popa, Irina Nechit (Republica Moldova), Vasile Tărâțeanu, Ilie Tudor Zegrea (Ucraina) Dinu Flămând, Florentin Palaghia (Franța), Christian Schenk, Francisca Ricinski (Germania), Bianca Marcovici (Israel). Din rândul poeților Iașului invitați la Festivaul Internațional Poezia la Iași, ediția a II-a, îi amintim pe Horia Zilieru, Emil Brumaru, Nichita Danilov, Valeriu Stancu.

Moderatorii acestei ediții a festivalului vor fi, pentru cele zece grupe de poeți: Cassian Maria Spiridon, Adi Cristi, Gellu Dorian, Aurel Ștefanachi, Nicolae Panaite, Daniel Corbu, Marius Chelaru, Valentin Talpalaru, Emilian Marcu, Paul Gorban.

Invitatul de onoare al Festivalului Internațional ”Poezia la Iași”, 2015 este cunoscutul poet polonez Alexander Nawrocki, organizatorul Zilei Mondiale a Poeziei,

Astfel, prin ”Poeziei la Iași” se va încerca includerea Iașului în circuitul marilor orașe (Londra, Paris, Varșovia, Vilnius), în care poezia este omagiată în fiecare an, pe considerentul că ieșenii fac parte ei înșiși din lirica timpului prezent.

Pe parcursul celor cinci zile de festival, Iașul va fi gazda a două recitaluri pe zi, dimineața în 12 colegii naționale, iar după-amiaza, concomitent, la aceeași oră, în zece cartiere ale orașului, astfel încât, fiecare poet participant la festival să susțină șapte recitaluri de poezie în fața ieșenilor.

O parte dintre poeții invitați vor merge, pe 27 mai, la Chișinău, pentru un recital similar de poezie, cu ceea ce se va întâmpla la Iași, în aceeași zi, anticipând încă o dată, prin poezie, aducerea acasă a întregii Românii.

Încercăm, astfel, să arătăm ieșenilor care le sunt valorile culturale. Încercăm să oferim răspunsurile la întrebările rostite sau doar gândite, care provoacă Iașul în marea competiție a Capitale Europene a Culturii – 2021.

Festivalul Internațional ”Poezia la Iași”, parte a Festivalului Internațional al Educației, își propune să dea o nouă șansă ieșenilor de a fi participanți activi ai conceptelor: Iași – oraș cultural, Iași – capitala culturală a României, Iași – capitala Europeană a Culturii.

Organizatorii acestui festival sunt: Primăria Municipiului Iași, Casa de Cultură ”Mihai Ursachi” a Municipiului Iași și Fundația Culturală Poezia.

”Poezia la Iași” încearcă să devină evenimentul care să conteze în scrierea unei eventuale cărți de vizită a orașului în acest încEput de Mileniu III.