Paratrasnet

BIRJARII ȘI BIR JĂRITUL INTERNAȚIONAL

Adi Cristi
Adi Cristi

În timp ce Lucian Bute a început să bată din nou (vezi K.O. în repriza a patra în fața italianului Andrea Di Luisa, campion european la semimijlocie), Elena Udrea nu a ezitat să-și reconstruiască imaginea de politician care a luat în seamă performanțele cunoscutului sportiv român, încercând veșmântul de victimă colaterală, produsă în lupta promovării valorii spațiului mioritic, evident sub semnul frunzei naționale. Instanța care o va condamna în dosarul bani de la minister pentru Lucian Bute va fi o instanță care produce eroi și nicidecum infractori. Aceasta este o nuanță pe care Elena Udrea nu ezită să o folosească, atâta timp cât această tușă este groasă, vizibilă și greu de ignorat.

În această săptămână, pe când buletinul meteo ne anunță tot felul de furtuni, vijelii, căderi masive de apă, pe scena politică românească se așteaptă izbucniri de incendii, greu de prevenit, atâta timp cât parlamentarii și-au dat întâlnire pentru negocieri pe marginea Codului Fiscal și nu numai. Liberalii, în expresia lor aleatoare de politicieni imprevizibili, aflați la comanda Cotrocenilor, a hachițelor pe care Klaus Iohannis demonstrează că le are cu vârf și îndesat, doresc să propună, în această sesiune extraordinară, și dezbaterea legii alegerilor prin corespondență, gândind astfel că o astfel de abordare le va dedica, pentru 2016, electoratul din afara granițelor țării. Un electorat care s-a dovedit a fi foarte important, dar nu decisiv așa cum s-a demonstrat că este în alegerile prezidențiale. Alegerile parlamentare vor alege în parlament un număr nesemnificativ de parlamentari ai diasporei, număr ce nu va conta în economia stabilirii majorităţilor necesare guvernării.

Tot liberalii continuă să se auto-descalifice în fața electoratului, lăsându-se luați de curentul de la Cotroceni, uitând că ei sunt cei care au votat pentru legea alegerilor locale, atunci când s-a stabilit revenirea la candidaturile pe liste, la alegerea președintele C.J de către consilierii județeni aleși, în prima ședință de consiliu. Acum sunt din ce în ce mai multe reacții care ar nega această procedură, din partea oamenilor Alinei Gorghiu, chiar dacă la vot liberalii au votat pentru o nouă lege atât la locale, cât și la generale, ieșind din capcana alegerilor din 2012, a uninominalului, an în care Parlamentul României s-a îmbolnăvit de obezitate gravă, mărindu-se cu peste o sută de parlamentari (sic!)

Victor Ponta, la aceste consultări pe Codul Fiscal, nu va participa, atâta timp cât este vorba de consultări politice, iar el, la acest nivel, este doar un simplu membru de partid, de când și-a dat demisia din funcția de lider PSD , iar Liviu Dragnea a fost ales președintele interimar PSD (sic!) O astfel de exprimare este corectă sau, mai precis, mai mult decât corectă. Ea este făcută de primul ministru al României, cel care se află la baza acestei arhitecturi, pe care nu mai vrea să o apere în cadrul negocierilor politice. De fapt, totul ar trebui citit în cheia moftului. Nu, pe Victor Ponta îl interesează, la punct și virgulă, soarta Codului Fiscal în forma pe care Parlamentul României a votat-o în unanimitate aproape. Acest interes i-a fost delegat lui Liviu Dragnea și echipei de negociatori ai puterii (PSD-UNPR-ALDE), echipă care le va arăta pisica liberalilor și pedeliștilor, în special, cei care, chiar dacă au votat varianta Codului Fiscal trimis înapoi în Parlament de hachițele lui Klaus Iohannis, se vor vedea obligați să joace rolul prostului, poate, poate vor mai reuși să schimbe pe ici pe acolo, astfel încât Klaus Iohannis să nu-și ia ochii de pe ei, să nu le facă și el, asemenea lui Traian Băsescu fostului PDL: ”Adio PNL, din acest moment drumurile noastre se despart!

Grija cea mai mare a Alinei Gorghiu este aceea că, nu peste puțin timp, se intră în pregătirea alegerilor locale din 2016, este vorba de luna septembrie 2015, lună în care vor fi desemnați candidații liberali, listele acestora și propunerile pentru primarii localităților, de la comună la municipii de județ. Ambiguitatea în care se află devine una ucigătoare, nu doar pentru funcția ei politică, cât mai ales pentru soarta liberalilor în viitorul mandat. Dacă se va merge în continuare pe această stare de improvizație, fără doar și poate ne vom trezi în situația unei noi victime, de genul PNȚCD în anul 2000.

Dar, nu ar fi într-un adevărat stil românesc dacă în ecuație nu intră și necunoscuta ”eminenței cenușii”, cea care mai dă din când în când câte un telefon la Cotroceni, amintind președintelui că nu este singur, că ar fi mai bine, în interesul mandatului său, să țină strâns hățurile și să mai dea cu biciul în ai lui, că prea au luat-o hăis. Este nevoie de un temperat ”cea”, singura comandă ce ar mai tempera trecerea pe sub copite a unei națiuni, comandă pe care birjarii o învață încă de la primele cursuri de birjărit. Birjăriți români? Birjărim, Măria Ta!

Related Articles

Back to top button