MIZERIA DE SUB PREȘUL TRAS DE ALINA GORGHIU

 

Liberalii au făcut și ei mitingul de rigoare, un fel de ”antreu cald”, necesar pentru a obișnui stomacul cu felul principal de mâncare politică, alegerile parlamentare 2016. Multă lume adusă din toată țara pentru a îndura vremea câinoasă de toamnă, încercând să simplifice sacrificiul la exclamația: ”Uite, băi, ce nașpa sunt ăștia care rezistă vremii câinoase, doar pentru a ne arăta nouă cât de motivați pot să fie când vine vorba de țară!”. Câteva mii de liberali au încercat să umple cât mai răsfirat piața publică a Capitalei și să asculte vorbitorii de pe scenă, cei care încercau să le scoată neîncrederea înfrângerii din oase, o dată cu frigul din ce în ce mai tăios. Evident că, aflându-ne într-un mediu de propagandă politică, nu putea să lipsească gafele și neinspiratele cuvântări, demonstrându-ne, dacă mai era nevoie, că nu suntem pregătiți să dăm tinerilor șansa de a deveni politicieni credibili, chiar și numai prin strategia gen Heliade Rădulescu, cel care a aplicat-o încă din 1840, cu îndemnul: ”Scrieți, băieți, numai scrieți”, parafrazat și transformat astăzi în: ”Faceți politică, băieți, numai faceți!” Un astfel de îndemn, de cele mai multe ori aplicat la tineri, dă chix, provoacă dezamăgire înainte ca acești copii, maturizați înainte de termen, să știe care este anduranța discursului lor pe suprafața așteptărilor electoratului.

Marile gafe, făcute în numele schimbării, se dovedesc a fi ”importul” sau aducerea forțată acasă a tinerilor momiți mai mult decât convinși să se implice în politica mare, spațiul în care cel câștigat trebuie să vorbească pe înțelesul românilor, într-o limbă dacă nu literară, cel puțin ținută între limitele normale ale exprimării, a înțelegerii sensului cuvintelor folosite, dar și a exprimării acestora.

Partea penibilă a întâlnirii a fost urcarea pe scenă a lui Dacian Cioloș, chiar dacă acesta, nu de puține ori, a cerut liberalilor să nu-l implice în campania electorală. Gafeorul de serviciu al liberalilor, Alina Gorghiu, nu a ținut cont de această atenționare. Primul ministru Dacian Cioloș, la mitingul electoral al PNL, a evitat ”să-și depună ouăle” în coșul galben, ținut în brațe de Alina Gorghiu. A preferat să fie neutru și să vorbească pentru toți, împărțind cu decență din panseurile sale, valabile în orice condiție, pentru toate partidele pregătite de marea confruntare:  ”Sunt aici pentru că ați decis să susțineți Platforma România 100”, a încercat Dacian Cioloș, adus cu arcanul pe scenă, să se eschiveze, să iasă din scenariu de campanie electorală (căreia liberalii i-au furat startul)!  A vorbit despre schimbarea partidelor politice pentru ca acestea să recâștige încrederea poporului. ”Cred că România viitorului nu se mai poate construi cu lideri mesianici. România are nevoie ca fiecare dintre noi să acceptăm această schimbare, dar, în primul rând, în noi. V-aș ruga, întorși acasă, să vă gândiți în ce fel fiecare dintre noi putem să ne schimbăm pe noi înșine, pentru a cere leadership-ului nostru să fie mai onest și să fie cu bun simț. Cred că schimbarea astăzi începe cu noi înșine! Această schimbare de atitudine se va traduce și într-o schimbare în societatea noastră. Singura care poate să-mi dicteze este propria conștiință, cea care izvorăşte din inimă. Nimeni nu poate să vă ceară să mințiți, să faceți altceva decât ceea ce simțim! Pentru mine România guvernată cu bun simț înseamnă România guvernată prin asumarea propriei conștiințe. Lipsa implicării naște monștri. Să ne asumăm prin vot, dar apoi să ne asumăm prin tot ceea ce trebuie făcut de Guvern, de Parlament. Aș încheia spunând că unii oameni spuneau ”Vrem România înapoi!” Eu cred că mai mult ca oricând, asumându-ne România noastră, este bine să vrem o Românie înainte!”

Dacă totul s-ar fi terminat cu acest discurs decent și corect liberalii ar fi avut de câștigat. A urmat, cum s-ar fi putut altfel, să vorbească și Alina Gorghiu, care a aruncat în desuetudine tot ceea ce a spus primul ministru, atâta timp cât, liderul PNL a demonstrat pe viu că nu are de gând să se schimbe, continuând să împroaște (în stânga mai ales), cu noroi, venin și multă dușmănie, ignorând apelul lui Dacian Cioloș la bun simț. A continuat să mintă, dându-se de ceasul morții față de salariile din sănătate și învățământ, de exemplu, ignorând refuzul PNL de a majora mizeria de salariu, astfel încât viața acestora să devină dacă nu mai bună, atunci mai puțin grea, decât este ea astăzi. Din nou ipocrizia și populismul ieftin ale omului politic actual nu are cum să dea semnalul schimbării invocat de Dacian Cioloș, primul ministru care s-a lăsat abandonat în mâinile liberalilor, este adevărat, murdărite de conștiința președintelui Klaus Iohannis. Se poate spune că, Alina Gorghiu a tras preșul de sub picioarele premierului. Inevitabila prăbușire a acestuia va fi mai blândă decât mizeria scoasă la iveală.

ADI CRISTI