Guvernul a majorat plafonul până la care pensionarii cu venituri reduse beneficiază de medicamente compensate

Pensionarii ale căror venituri provenite numai din pensii sunt de până la 700 de lei pe lună vor beneficia de majorarea cu 10% a plafonului prețului de referință pe prescripție a medicamentelor compensate, conform unei hotărâri aprobate, miercuri, de Guvern.

Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, pensionarilor care obțin aceste venituri le vor fi acordate prescripții compensate în proporție de 90%, a căror contravaloare la nivelul prețului de referință/prescripție este de până la 330 de lei pe lună. De precizat că anterior acestei modificări, plafonul prețului de referință/prescripție era de 300 de lei lunar.

Hotărârea de guvern, care va intra în vigoare la 1 octombrie, mai prevede că 17 tipuri de medicamente ce nu se mai regăsesc în ghidurile naționale și internaționale de practică terapeutică sunt retrase din lista care cuprinde denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, precum și acelea care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.

Astfel, medicamentele Rimonabantum, Efalizumbantum, Alemtuzumab, combinațiile rosiglitazonum+glimepiridium, Rosiglitazonum, Drotrecogium alfa, Daclizumabum, Sibutraminum au fost retrase în urma deciziei Comisiei Europene de suspendare a autorizației de punere pe piață. Bifonazolum, Natrii fluoridum, Dexpanthenolum, Benzoylis Peroxidum, Clemastinum au fost delistate, deoarece reprezintă medicamente care se eliberează fără prescripție medicală în Nomenclatorul Medicamentelor de uz uman. Natrii iodidum a fost retras datorită utilizării sale exclusiv în scop diagnostic.

Actul normativ prevede și faptul că Glucosaminum și Ginkgo Biloba nu vor mai face parte din lista medicamentelor compensate în urma evaluării efectuate de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

„Hotărârea mai reglementează mutarea altor 21 de medicamente (Ranitidinum, Famotidinum, Nizatidinum, Sucralfatum, Mebeverinum, Trimebutinum, Domeperidonum, Acid omega-3-esteri etilici 90, Trimetazidinum, Nicergolinum, Vincaminum, Diosminum, Aciclovirum, Calcitoninum, Piroxicamum, Nimesulidum, Acidum ibandronicum, Stronium Ranelatum, Clonazepamum, Piracetamum, Erdosteinum) pe o sublistă cu procent de compensare de 20%”, precizează sursa citată.

Guvernul apreciază că în acest mod va fi creată posibilitatea identificării de fonduri, precum și negocierea și încheierea contractelor cost-volum pentru noi medicamente care au primit decizii de intrare condiționată în listă.