ANM: Vreme frumoasă de Crăciun și de Revelion; temperaturi peste mediile multianuale și precipitații slabe spre finalul anului

sarbatorile-de-iarna-iasiIntervalul următoarelor două săptămâni (21 decembrie 2015 – 3 ianuarie 2016) va fi caracterizat, în general, de o vreme frumoasă, cu valori termice diurne ce se vor situa peste mediile multianuale ale perioadei, în timp ce precipitațiile sub formă de ninsoare slabă vor fi prezente în majoritatea zonelor spre finalul anului, precum și în primele zile din 2016, relevă prognoza Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/, publicată luni.

În Banat, în perioada 21-28 decembrie, vremea se va menține mai caldă decât ar fi normal pentru ultima decadă a lunii decembrie, respectiv o medie regională de 5 — 9 grade ziua și între unu și 3 grade noaptea, cu valori chiar și mai ridicate în data de 23 decembrie. Pentru sfârșitul de an, dar și în primele zile de ianuarie este estimată o răcire a vremii care va determina un regim termic mai apropiat de cel specific perioadei, fiind de așteptat maxime de la două la 5 grade și minime între—3 și minus un grad Celsius, în medie. Precipitații locale, slabe cantitativ vor fi posibile în jurul datei de 27 decembrie, iar probabilitatea de apariție a acestora va crește, din nou, după 1 ianuarie.

În Crișana, vremea se va menține mai caldă decât ar fi normal în această perioadă din an în intervalul 21-28 decembrie, astfel că se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 4 — 8 grade și minime de zero și 3 grade, cu valori chiar mai ridicate în data de 23 decembrie. O răcire a vremii este estimată a se produce după data de 29 decembrie, astfel că sfârșitul acestui an și începutul de ianuarie vor fi caracterizate de un regim termic apropiat de cel climatologic specific, cu maxime cuprinse între două și 4 grade și minime de la—4 la minus două grade, medie regională. În perioada 26-27 decembrie vor fi posibile precipitații locale, slabe cantitativ, iar probabilitatea de apariție a acestora va crește din nou după data de 1 ianuarie.

În Transilvania, în perioada 21 — 28 decembrie, vremea se va menține mai caldă decât ar fi normal pentru ultima decadă a acestei luni, respectiv o medie regională a maximelor de 3 — 7 grade și a minimelor de până la zero grade, cu valori chiar și mai ridicate în zilele de 23 și 24 decembrie. Pentru sfârșitul de an, dar și în primele zile de ianuarie este estimată o răcire a vremii care va determina un regim termic mai apropiat de cel specific perioadei, fiind de așteptat medii de la zero la 3 grade, ziua, și între—7 și—3 grade noaptea. Precipitații slabe cantitativ și trecătoare vor fi posibile în perioada 26-27 decembrie, iar probabilitatea de apariție a acestora va crește din nou după 1 ianuarie.

În Maramureș, în perioada 21-28 decembrie, vremea se va menține mai caldă decât ar fi normal pentru ultima decadă a acestei luni, respectiv o medie regională de 4 — 7 grade ziua și cel mult 3 grade noaptea, cu valori chiar și mai ridicate în data de 23 decembrie. Pentru sfârșitul de an, dar și în primele zile de ianuarie este estimată o răcire a vremii care va determina un regim termic mai apropiat de cel specific perioadei, fiind de așteptat maxime între două și 4 grade, dar și minime de între—5 și minus două grade, în medie. La începutul intervalului se vor semnala ploi locale, neînsemnate cantitativ. Precipitații slabe vor fi posibile și în perioada 26-27 decembrie, iar probabilitatea de apariție a acestora va crește din nou după 1 ianuarie.

În Moldova, în prima săptămână a intervalului de referință, valorile termice vor caracteriza o vreme mult mai caldă decât ar fi normal pentru ultima decadă a lunii decembrie, astfel că media maximelor va fi de 6 — 10 grade, iar a minimelor de 0 — 3 grade, temperaturi chiar mai ridicate fiind de așteptat în data de 23 decembrie. Începând din 28 decembrie, este estimată o răcire a vremii care se va concretiza prin valori mai apropiate de cele climatologic specifice, respectiv între un grad și 4 grade pe timpul zilei, și între ziua—5 și minus două grade noaptea, mediat pe regiune. O creștere a probabilității pentru precipitații temporare, slabe cantitativ este estimată după data de 27 decembrie.

În Dobrogea, în perioada 21-28 decembrie, dar cu precădere în primele zile ale intervalului de referință, regimul termic va fi caracterizat de valori ce se vor situa peste mediile climatologice specifice în ultima decadă a acestei luni, urmând a se înregistra maxime de 5 — 11 grade și minime de la două la 5 grade, mediat pe regiune. Apoi, este estimată o răcire a vremii, astfel că, la sfârșitul anului, dar și în primele zile de ianuarie, valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale ale perioadei, respectiv o medie regională de 3 — 5 grade ziua și între minus două și plus două grade, noaptea. Precipitații slabe vor fi posibile după data de 29 decembrie.

În Muntenia, în perioada 21-27 decembrie, se va menține vremea mult mai caldă decât ar fi normal în ultima decadă a acestei luni, astfel că se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 7 — 12 grade și minime de—1 până la 3 grade, valori chiar mai ridicate urmând a fi în zilele de 23 și 24 decembrie. După data de 28 decembrie este estimată o răcire a vremii ce va determina înregistrarea unor valori mai apropiate de mediile climatologic specifice, respectiv între două și 5 grade, ziua, și între—4 și minus două grade, noaptea, mediat pe regiune. Precipitații slabe, locale vor fi posibile în perioada 28-29 decembrie și după data de 1 ianuarie.

În Oltenia, vremea se va menține mult mai caldă decât în mod obișnuit în perioada 21-28 decembrie și, în special, în zilele de 23 și 24 decembrie, astfel că se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 6 — 13 grade și minime de la—1 la 3 grade Celsius. Ulterior, sunt estimate valori în scădere, astfel că sfârșitul de an, dar și primele zile de ianuarie vor fi caracterizate de o vreme apropiată de normalul termic al perioadei, respectiv o medie regională de până la 5 grade, pe timpul zilei, și între—4 și minus două grade, noaptea. Probabilitatea pentru precipitații locale, slabe cantitativ, va crește în zilele de 28 și 29 decembrie și după data de 1 ianuarie.

La munte, în perioada 21-24 decembrie, valorile de temperatură vor fi mult mai ridicate decât cele normale în ultima decadă a lunii decembrie, respectiv maxime de 3 — 8 grade și minime între—3 și 0 grade, în medie. O răcire a vremii se va produce între 25 și 28 ianuarie, regimul termic menținându-se totuși peste cel obișnuit, urmând ca scăderea temperaturilor să continue atât la sfârșitul anului, cât și în primele zile de ianuarie, când valorile vor deveni apropiate de mediile climatologic specifice, cu—3 până la zero grade, ziua, și între—9 și—3 grade noaptea, în medie. La începutul intervalului vor fi precipitații mixte în nordul Carpaților Orientali. Probabilitatea pentru ninsori slabe, temporare va crește în zilele de 26 și 27 decembrie și în data de 29, apoi iar în primele zile ale noului an.