Pavel Filip a dispus urgentarea prelucrării datelor Recensămîntului populaţiei şi al locuinţelor

Prim-ministrul Pavel Filip s-a arătat deranjat de faptul că rezultatele Recensămîntului populaţiei şi al locuinţelor din Republica Moldova, desfăşurat în anul 2014, nu au fost făcute publice pînă acum, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare și relații cu presa al Guvernului. „Este inadmisibil cît de mult s-a întîrziat cu prelucrarea datelor. Întîrzierile trebuie recuperate. Este obligația noastră să finalizăm cît mai repede toate activitățile care țin de acest recensămînt. Nu e scuzabil ca, la aproape doi ani de la recensămînt, să nu avem rezultatele finale”, a declarat Premierul.
Premierul a cerut să fie efectuată o evaluare clară şi obiectivă privind motivele tergiversării acestui proces, să fie expuse încălcările comise, astfel ca persoanele vinovate să fie trase la răspundere.De asemenea, Premierul a menţionat că datele recensămîntului sînt necesare pentru a echilibra corespunzător politicile şi măsurile întreprinse de autorităţi. Totodată, el a precizat că există un interes sporit din partea opiniei publice și a societății civile în legătură cu acest proces, făcînd referinţă la apelul public al organizaţiilor neguvernamentale privind urgentarea prezentării rezultatelor Recensămîntului populaţiei şi al locuinţelor din Republica Moldova.
Prim-ministrul a solicitat să fie organizată săptămîna viitoare o ședință comună cu participarea reprezentanţilor ONG-urilor şi ai instituţiilor responsabile de acest proces.
Între timp, Ministerul Finanţelor urmează să identifice resursele necesare pentru finalizarea Recensămîntului populației și al locuințelor, iar Biroul Național de Statistică să pregătească etapa finală de prelucrare a datelor, care trebuie să înceapă pe 11 aprilie curent.