FeaturedFluxNational

Ministerul Muncii nu a ajuns la niciun acord cu FNSA; angajații din administrația locală vor continua acțiunile de protest

Reprezentanții sindicatelor din administrație au declinat invitația Ministerului Muncii de a participa la dezbaterile ce vor avea loc în cadrul unui Grup de lucru, referitoare la acordarea normei de hrană și a voucherelor de vacanță pentru salariații din administrația publică locală, iar în acest context nu a rezultat un acord privind suspendarea acțiunilor de protest anunțate de către Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA), se arată într-un comunicat de presă al ministerului de resort, transmis, sâmbătă, AGERPRES.

‘În legătură cu revendicările formulate de Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA), precizăm că, în urma discuțiilor purtate la Ministerul Muncii în zilele de 27 iunie și 8 iulie 2016, nu a rezultat, în cele din urmă un acord privind suspendarea acțiunilor de protest anunțate (…) Cu privire la acordarea normei de hrană și a voucherelor de vacanță pentru salariații din administrația publică locală, ministrul Muncii a propus inițierea unui Grup de Lucru împreună cu Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, la care să fie invitați și reprezentanții federației și ai confederației, și care în perioada 11 — 31 iulie 2016 să analizeze posibilitatea aplicării măsurilor în discuție. Reprezentanții sindicatelor au declinat această invitație, acesta fiind de altfel singurul punct asupra căruia părțile nu au căzut de acord, și au anunțat ca vor continua protestul’, notează sursa citată.

Ministerul Muncii precizează faptul că rămâne, în continuare, deschis dialogului cu Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA), și va conlucra cu celelalte ministere în găsirea unor soluții convenabile tuturor părților implicate.

‘Așa cum a făcut deja public ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, considerăm rezolvată revendicarea privind eliminarea în totalitate a prevederilor art. 31 alin. 4 din O.U.G. nr. 20/2016 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Aceasta a fost soluționată prin transmiterea în teritoriu cu sprijinul Ministerului Administrației și Internelor a adresei M.M.F.P.S.P.V. nr. 3926/DP/04.07.2016, conținând precizările necesare pentru corecta aplicare a acestor dispoziții legale. FNSA a confirmat în cadrul discuțiilor că acceptă faptul că această revendicare a fost soluționată’, relevă comunicatul Ministerului Muncii.

Potrivit sursei citate, referitor la majorarea salariilor de bază pentru funcționarii publici și pentru personalul contractual din administrația publică locală, ‘Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice s-a angajat ca prim pas să colecteze datele privind salariile ce vor fi plătite în unitățile administrative teritoriale’.

‘Datele colectate vor fi utilizate în mod transparent la fundamentarea proiectului legii unitare de salarizare a personalului plătit din fonduri publice. Discuțiile pe marginea principiilor proiectului de lege vor începe în a doua jumătate a lunii iulie 2016, pornind de la principiile care au stat la baza elaborării Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice’, conform ministerului de resort.

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a declarat, vineri, că ministerul pe care îl conduce este pe care să semneze un acord cu sindicatele din administrație pentru a găsi soluții la problemele ridicate de acestea.

„Suntem pe cale să semnăm un acord cu sindicatele, în care să căutăm să găsim niște soluții pe parcursul verii pentru problemele lor”, a spus Pîslaru, după două ore de discuții cu reprezentanții Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație (FNSA).

Întrebat de jurnaliști dacă este vorba de majorări salariale, ministrul a afirmat că problemele se centrează pe anumite drepturi ce ar putea fi acordate în limita bugetului local.

Revendicările FNSA sunt următoarele: majorarea cu 25% a salariilor de bază ale funcționarilor publici și ale personalului contractual din administrația publică locală, eliminarea în totalitate a art. 31, alin. 4 din OUG nr. 20/2016, acordarea normei de hrană pentru toți salariații din administrația publică locală, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, și acordarea voucherelor de vacanță pentru salariații din administrația publică locală.

Potrivit unui comunicat al FNSA, transmis, luni, AGERPRES, în cadrul întâlnirii din data de 27 iunie 2016 a sindicaliștilor cu ministrul Muncii nu s-a ajuns la niciun consens în cadrul procedurii de conciliere.

Related Articles

Back to top button