Breaking News

O treime dintre moldoveni cred că Uniunea Europeană ajută cel mai mult R. Moldova

Cetățenii percep Uniunea Europeană în calitate de principal partener de dezvoltare. O treime dintre moldoveni cred că Uniunea Europeană ajută cel mai mult țara, dar spun că în cazul în care Republica Moldova va fi supusă unui pericol, Federația Rusă va ajuta cel mai mult, potrivit sondajului People Watch, realizat de „CBS-AXA” la comanda Institutului IDIS „Viitorul”, informează MOLDPRES.

Potrivit cercetării, făcute publice astăzi, 34.6 la sută din respondenți cred că UE ”ajută cel mai mult Republica Moldova în general”, urmată de Federația Rusă – 29.2 la sută, România – 25.8 la sută, SUA – 10.9 la sută. Uniunea eurasiatică, cu 2.9 la sută, este pe locul nouă.

Sondajul din luna mai 2017 arăta că 52 la sută dintre respondenți au declarat că UE ajută financiar cel mai mult Republica Moldova, urmată de România – 23 la sută, Rusia – 17 la sută și SUA – 12,1 la sută.

La întrebarea ”În cazul în care Republica Moldova va fi supusă unui pericol, care ţară credeţi că va ajuta cel mai mult?”, 20.1 la sută din respondenți au spus că Federația Rusă, 14.8 la sută au notat că Uniunea Europeană și 11 la sută România. Însă numărul celor care nu au dat un răspuns sau au menționat ”nu știu” este surprinzător de mare – 37.7 la sută.

Federația Rusă este privită ca principalul partener strategic al Moldovei de 42.4 la sută din participanții la sondaj, UE – de 35.7 la sută, România – 26.9 la sută, iar SUA și Ucraina câte 12.7 la sută. Și doar unul din zece respondenți ar vrea să vadă printre partenerii strategici Uniunea eurasiatică.

În opinia respondenților, un parteneriat strategic cu alte țări, care ar servi intereselor Republicii Moldova ar trebuie să conțină tratat de prietenie și neagresiune, susținere necondiționată în caz de pericol extern, respectarea independenței și suveranității, asistență pentru dezvoltare și schimburi comerciale avantajoase. De asemenea, parteneriat politic mutual avantajos, aspirații culturale, educaționale comune și investiții strategice.

Sondajul a fost realizat în perioada 9-20 septembrie pe un eșantion reprezentativ de 1109 persoane, cu o marjă de eroare de +/-2.8 la sută.