Curtea Constituțională (CCM) a declarat neconstituțională practica obligatorie a testului poligraf pentru accederea în funcția de președinte sau de vicepreședinte ai Autorității Naționale de Integritate (ANI), relatează MOLDPRES.
Decizia a fost luată după ce fostul candidat la conducerea ANI, Teodor Cârnaț, a depus o sesizare în acest sens la Curtea Constituțională. Acesta a contestat prevederea care instituie testarea la poligraf și care îi obligă pe candidații la funcția de președinte sau de vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate să susțină (pozitiv) această probă.
Curtea a constatat că testul poligraf nu reprezintă o metodă științifică acceptată la nivel european sau internațional și un procedeu sigur de detectare a comportamentelor simulate. Astfel, CCM a reținut că certitudinea științifică a rezultatului testului poligraf are, în general, o pondere redusă, iar dreptul de a participa la administrarea treburilor publice și dreptul la muncă are o pondere mare, mai ales că, în cazul în care nu susțin în mod pozitiv testul poligraf, candidații la funcția de președinte sau de vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate nu pot fi desemnați câștigători ai concursului.
Din această perspectivă, Curtea a considerat că obligativitatea susținerii pozitive a testului poligraf reprezintă o măsură disproporționată.
Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.