ONU a anunţat duminică că încearcă să creeze un ”pod aerian umanitar medical” în Yemen pentru a evacua civilii care nu pot fi trataţi în această ţară afectată de un conflict devastator, relatează AFP.
”Este vorba de a-i ajuta pe pacienţii care suferă de cancer, boli cronice şi malformaţii congenitale să primească tratamentul de care au nevoie”, a afirmat într-un comunicat doctorul Nevio Zagaria, reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în Yemen.
A fost stabilită o listă de 12 boli sau afecţiuni, între care diferite forme de leucemie, cancer de tiroidă sau ”pacienţi care au nevoie de radioterapie, grefă de măduvă osoasă sau transplant de rinichi”, a precizat Zagaria.
Coordonatoarea umanitară a ONU pentru Yemen, Lise Grande, a semnat sâmbătă ”o notă verbală cu autorităţile de la Sanaa pentru a permite transportul, cu un avion special, al acestor pacienţi, ”la o instituţie medicală abilitată să se ocupe de astfel de cazuri”.
Potrivit comunicatului, OMS recomandă să se ”lucreze cu toate părţile pentru a confirma procedurile operaţionale pentru crearea acestui pod aerian umanitar”. Acesta trebuie să funcţioneze iniţial pentru o perioadă de probă de şase luni.
”Sperăm că primul zbor va fi gata cât mai curând posibil”, a declarat Zagaria, adăugând că ”80% dintre pacienţii selectaţi pentru acest zbor sunt femei şi copii pentru care podul aerian este una dintre ultimele speranţe”.
Din martie 2015, când a început intervenţia unei coaliţii militare conduse de Arabia Saudită împotriva rebelilor houthi, conflictul din Yemen s-a soldat cu aproape 10.000 de morţi şi a provocat ”cea mai gravă criză umanitară din lume”, potrivit ONU, care estimează că 22 de milioane de civili din această ţară, 75% din populaţie, au nevoie de ajutor umanitar sub o formă sau alta. AGERPRES