ChPrim-ministrul Pavel Filip a convocat luni, 10 iunie, în ședință miniștrii, secretarii de stat, șefii de agenții și instituții publice pentru a discuta despre modul de funcționare a guvernului în contextul actualei situații politice. Premierul a solicitat să fie asigurată activitatea în regim normal a instituțiilor publice, în baza Constituției și legilor țării, astfel încât cetățenii să nu aibă de suferit în urma crizei politice, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a guvernului.
La 7 iunie, Curtea Constituțională a statuat că termenul limită de formare a guvernului a expirat, iar președintele este obligat să dizolve Parlamentul. Pentru că șeful statului a refuzat să-și îndeplinească obligațiile constituționale, Curtea a constatat circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului și a decis că decretul privind dizolvarea legislativului și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate urmează să fie semnat de prim-ministrul Pavel Filip, în calitate de președinte interimar. La 9 iunie, Pavel Filip a semnat decretul privind desfășurarea scrutinului la 6 septembrie curent.
Totodată, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale Decretul Președintelui Republicii Moldova din 8 iunie 2019 privind desemnarea candidatului la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova, Decretul Președintelui Republicii Moldova din 8 iunie 2019 privind numirea Guvernului Republicii Moldova, dar și Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a din 8 iunie 2019 pentru alegerea Președintelui Parlamentului.