Șeful poliției R.Moldova, care mergea la un summit CSI, reținut timp de 3 ore pe un aeroport din Moscova

Gheorghe Cavcaliuc, șeful interimar al Inspectoratului General de Poliție al Republicii Moldova, a fost reținut marți, timp de trei ore pe aeroportul Domodedovo din Moscova, de către agenți ai Serviciului Federal de Securitate (FSB), relatează mass-media din Chișinău.

El îl însoțea pe ministrul de interne Oleg Balan la reuniunea șefilor ministerelor de Interne din CSI de la Minsk. Din cauza reținerii lui Cavcaliuc, delegația moldoveană a pierdut marți avionul spre Minsk.

‘Cred că este legat de activitatea mea profesională pentru că am investigat numeroase organizații de crimă organizată. La început mi-au spus că aș avea probleme cu pașaportul. Apoi au declarat că aș semăna cu un infractor dat în urmărire’, a spus șeful interimar al IGP.

‘Vom ajunge la Minsk, iar acolo vom cere explicații ministrului rus de interne’, a declarat Oleg Balan, ministrul moldovean de interne.

În același timp, Ziarul Național din Chișinău scrie în ediția sa de miercuri că reținerea oficialului moldovean pe aeroportul Domodedovo din Moscova ar reprezenta un avertisment dat Chișinăului de serviciile secrete ruse.

Potrivit unor surse ale publicației, agenții FSB au dorit să-i trimită un avertisment lui Cavcaliuc pentru acțiunile sale anterioare privind reținerea și expulzarea mai multor cetățeni ruși din Republica Moldova care aveau legătură cu organizația prorusă ‘Antifa’ — considerată extremistă de către Chișinău — precum și în legătură cu anchetarea controversatului om de afaceri Renato Usatâi anul trecut.