Alexandru Potcoavă, turneu de promovare la Arad, Oradea, Sibiu, Brașov, Cluj și Iași

În perioada 5-13 martie 2020, Alexandru Potcoavă va susține un turneu de promovare dedicat romanului Viața și întoarcerea unui Halle, apărut de curînd în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom, disponibil și în format digital.

Astfel, autorul își va întîlni cititorii din Arad, Oradea, Sibiu, Brașov, Cluj și Iași, conform programului de evenimente de mai jos.

ARAD

Joi, 5 martie, ora 17.00

Librăria Corina (Eminescu 2, Arad)

Invitați, alături de autor:

Lucia Cuciureanu

Ioan Matiuț

ORADEA

Vineri, 6 martie

  • ora 12.00 Întîlnire cu studenții Facultății de Litere

Universitatea din Oradea, Sala C23

Moderatori: Ioana Cistelecan, Mircea Pricăjan

  • ora 17.00 Lectură publică • Ședință de autografe

Librăria Humanitas (Republicii 11, Oradea)

Invitați, alături de autor:

Ioana Cistelecan

Mircea Pricăjan

SIBIU

Marți, 10 martie, ora 18.00

Librăria Humanitas „Constantin Noica” Sibiu

(Nicolae Bălcescu 16, Sibiu)

Invitați, alături de autor:

Teodora Coman

Radu Vancu

BRAȘOV

Miercuri, 11 martie, ora 18.00

CenaKLUb Tiuk (nr. 139)

Librăria Humanitas din Brașov

(Pța Sfatului 16)

Invitați:

Romulus Bucur

Mihail Vakulovski

CLUJ

Joi, 12 martie, ora 18.00

Book Corner Librarium (Eroilor 15, Cluj-Napoca)

Invitați, alături de autor:

Ovidiu Pecican

Mihnea Bâlici

IAȘI

Librăria „Orest Tafrali” (Bd. Carol I, UAIC, Corp A, parter)

  • ora 17.00 Întîlnire cu elevii Colegiului Național „Garabet Ibrăileanu”

Clasele a XI-a A și a XI-a C

Moderatoare: prof. Cristina Chiprian, prof. Alina Andronic

  • ora 18.00 Alexandru Potcoavă în dialog cu Bogdan Crețu

Despre carte

„Saga de familie, bildungsroman și epopee istorică, Viața și întoarcerea unui Halle este povestea unui timișorean născut în Austro-Ungaria și devenit după 1918 cetățean român. Prin ochii lui de contabil și, mai apoi, de administrator de hotel ni se conturează o frescă inedită a Timișoarei din perioada interbelică. Deși tihnit și cosmopolit, orașul n-a fost ferit de turbulențele ideologice din anii ’30, care au provocat tensiuni între etniile conlocuitoare. Viziunea lui Halle Rezső asupra evenimentelor ce culminează cu rebeliunea legionară și atacul Reich-ului împotriva Iugoslaviei ilustrează cu realism și o ironie «la firul ierbii» această lume tulburată, căci în hotelul unde lucrează protagonistul sînt cazați în 1940 ofițerii Wehrmacht-ului, sosiți în Banat cu Misiunea militară germană.

Perspectiva obiectivă, uneori tăioasă, alteori încărcată de un umor negru, e asigurată și de faptul că Halle e un evreu convertit la creștinism. Asta îl situează între lumi care îl resping deopotrivă. În toiul celui de-al Doilea Război Mondial, dat afară din serviciu din pricina legilor antisemite, Halle se refugiază în Ungaria, unde i se mai permite încă să muncească, însă își lasă familia acasă. Ia cu el, pe lîngă propriile povești, și pe cele ale soției cu origini elvețiene și maghiare și le împărtășește colegilor din lagărul în care ajunge în 1944, atunci cînd statul ungar îi strînge și pe evreii botezați, trimițîndu-i la muncă forțată.

Halle Rezső dispare în război. Întoarcerea sa, îndelung așteptată de familie, se produce prin rememorările unui supraviețuitor din lagăr și ale fiicei Julianna, într-un roman de o intensitate dureroasă semnat de strănepotul său.” (Radu Pavel Gheo)

Alexandru Potcoavă (n. 1980, Timișoara). A publicat alexandru potcoavă iar bianca sta-n alex (poezie, Marineasa, 2001; Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara), Pavel și ai lui (roman, Brumar, 2005), Șoimii patriei trebuie să fie întotdeauna veseli! (roman, Tracus Arte, 2011), Ce a văzut Parisul (proză scurtă, Herg Benet, 2012), Într-o zi nu ne vom mai recunoaște (poezie, Casa de Editură Max Blecher, 2016). A fost inclus în mai multe antologii din România, iar o serie de texte i-au fost traduse în engleză, franceză, germană, italiană, maghiară, croată, slovacă, turcă, greacă și ebraică. Este membru al PEN Club România.