Spectacole din Franţa, Rusia şi Ungaria vor fi invitate la cea de-a 29 ediţie a Festivalului Naţional de Teatru

Spectacole din Franţa, Rusia şi Ungaria vor fi invitate la cea de-a 29 ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, care va avea loc în Capitală în perioada 18 – 27 octombrie.

Din Ungaria, va fi prezent la Bucureşti spectacolul „III. Richard” de William Shakespeare în regia lui Andrei Şerban, producţie a Teatrului „Radnoti Miklos” din Budapesta. Producţia va putea fi văzută pe 22 octombrie la Sala „Liviu Ciulei” a Teatrului Bulandra din Bucureşti, spaţiu în care este prezentat şi spectacolul „Richard al III-lea” de William Shakespeare, producţie realizată tot de regizorul Andrei Şerban cu actorii teatrului gazdă.

„Pentru prima dată într-un festival, în acelaşi decor, două variante de spectacol teatral aparţinând aceluiaşi creator, realizate pe scene diferite ale Europei la aproape un an distanţă, două trupe diferite, acelaşi concept. Regizorul este Andrei Şerban, iar textul dramatic este celebrul ‘Richard al III-lea’ de William Shakespeare”, se arată într-un comunicat de presă transmis joi de UNITER.

Cele două spectacole vor fi urmate de o dezbatere – „Richard III sau despre putere şi forţa ei de manipulare” – organizată pe 23 octombrie, de la ora 11,30, la Sala „Liviu Ciulei” a Teatrului Bulandra din Bucureşti. Vor fi prezenţi protagonişti ai celor două companii de teatru – Radnoti şi Bulandra, alături de Andrei Şerban.

Din Franţa este adus la Bucureşti spectacolul de teatru-dans „MAY B”, producţie a Companiei Maguy Marin şi Maison des Arts et de la Culture de Creteil, programat pe 23 octombrie, la Sala Studio a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Spectacolul a fost prezentat în premieră absolută în data de 4 noiembrie 1981, la Theatre Municipal d’Angers.

Cu peste 500 de reprezentaţii în 25 de ani de succes internaţional, „MAY B’ reprezintă un fenomen rarisim pentru un spectacol de dans contemporan care se joacă de aproape 40 de ani, în peste 40 de ţări din întreaga lume. Creaţia celebrei coregrafe Maguy Marin, dincolo de faptul că este un bestseller pentru dansul contemporan, se constituie într-un reper istoric, o saga tragică a unei umanităţi înspăimântătoare, se arată în prezentarea spectacolului.

În cadrul FNT 29, longeviva producţie scenică a coregrafei Maguy Marin va fi ilustrată şi printr-o expoziţie de fotografie cu 22 de imagini, semnate de Jean Louis Fernandez şi Laurence Daniere, care va fi deschisă publicului în perioada 18 – 27 octombrie, în Foaierul Sălii Studio a Teatrului Naţional Bucureşti.

Totodată, Festivalul Naţional de Teatru a programat pe 24 octombrie, de la ora 12,00, în HUB FNT, la Sala Mare ARCUB, o proiecţie a filmului semnat de cineastul David Mambouch intitulat „Maguy Marin – L’urgence d’agir/Nevoia de a acţiona”.

Tot din Franţa este invitat în FNT 29 spectacolul „Ce que le jour doit a la nuit/Ceea ce ziua îi datorează nopţii”, producţie a Companiei Herve Koubi.

Creaţia coregrafică semnată de Herve Koubi este un exemplu de artă dedicată memoriei ancestrale a omului ca parte a unei comunităţi, dar şi a fiecărui individ în parte, potrivit prezentării.

Spectacolul este programat în FNT pe 18 octombrie, de la ora 20,00, la Sala Mare a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale”..

În ajunul reprezentaţiei de la Bucureşti, pe 17 octombrie, Herve Koubi invită 25 de coregrafi şi dansatori români la o prezentare teoretică a demersului său artistic şi la un exerciţiu de lucru asupra unor fragmente din spectacol.

Spectacolul „Eugene Onegin/Evgheni Oneghin”, bazat pe romanul în versuri de Alexander Puşkin, în coregrafia lui Boris Eifman, va fi prezentat de Eifman Ballet din Sankt Petersburg pe 25 octombrie la Sala Mare a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Spectacolul este versiunea dansată a romanului lui Puşkin, în care Boris Eifman, unul dintre cei mai mari coregrafi contemporani, combină elementele dansului clasic şi ale celui modern, într-un univers sonor în care muzica lui Ceaikovski alternează cu rock-ul lui Alexander Sitkovetski. Versiunea Eifman a istoriei lui „Evgheni Oneghin” este o ingenioasă şi rafinată interpretare contemporană a cunoscutei intrigi clasice imaginate acum două secole de inegalabilul Puşkin, precizează sursa citată. AGERPRES