Florin Roman: Astăzi am asistat la o nouă premieră oferită de Curtea Constituţională roşie a României, condusă de Dorneanu împărat.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a susţinut, miercuri, că decizia Curţii Constituţionale cu privire la prelungirea mandatelor aleşilor locali constituie „o nouă premieră a unei Curţi roşii conduse de Dorneanu împărat”, reuşind „să se facă încă odată de râs”.

„Astăzi am asistat la o nouă premieră oferită de Curtea Constituţională roşie a României, condusă de Dorneanu împărat. Este pentru prima dată, în România, când CCR declară neconstituţională Ordonanţa Guvernului care nu a fost atacată. Deci au reuşit să se mai facă încă o dată de râs, să se umple de penibil, declarând la pachet neconstituţională legea şi ordonanţa, în condiţiile în care ordonanţa n-a fost atacată. Nu există precedent în istoria CCR ca ei să se autosesizeze pe o ordonanţă care n-a fost atacată”, a declarat Roman, la Parlament.

Potrivit acestuia, „lucrurile sunt clare, se face o judecată de mijloc”: „Dă posiblitatea Guvenului să stabilească, aşa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, data alegerilor şi calendarul, iar Parlamentului să stabilească prin lege mandatul aleşilor locali”.

„Din păcate, PSD şi CCR roşie nu fac decât să împingă această instabilitate la nesfârşit, pentru că există două variante: fie o HG, fie o nouă lege care să urmeze circuitul întreg după decizia Curţii. (…) Dacă avem responsabilitate, trebuie să discutăm cu toţii şi să stabilim, pentru că, odată şi odată, vor fi alegeri în România şi locale şi parlamentare. PSD-ul face un joc politic murdar, în sensul că ei nu-şi doresc la ora actuală alegeri. (…) Dacă vom cădea de acord, vom iniţia un proiect de lege şi, dacă există consens, îl vom putea trece foarte rapid”, a adăugat deputatul PNL.

Actele normative care se referă la prelungirea mandatelor aleşilor lor, dar şi cine stabileşte data alegerilor sunt neconstituţionale, a decis, miercuri, Curtea Constituţională a României.

Potrivit CCR, prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale se realizează numai prin lege organică adoptată de Parlament şi nu prin ordonanţe de urgenţă ale Guvernului. AGERPRES