Ambasadorul american la Moscova, John Sullivan, va reveni în SUA în cursul acestei săptămâni
Ambasadorul american la Moscova, John Sullivan, va reveni în SUA în cursul acestei săptămâni, dar se va întoarce la post „în următoarele săptămâni”, a anunţat luni seara un purtător de cuvânt al Departamentul de Stat, citat de publicaţia Axios în pagina sa electronică, pe fondul exacerbării tensiunilor ruso-americane.
Această declaraţie a intervenit la câteva ore după ce Axios a relatat că Sullivan afirmase că intenţionează să rămână la Moscova după ce Kremlinul „l-a sfătuit” insistent să revină acasă pentru consultări cu autorităţile americane.
Partea rusă nu l-a expulzat pe ambasadorul Sullivan, aşa cum a făcut-o cu alţi zece diplomaţi americani, ca represalii la noile sancţiuni instituite de administraţia preşedintelui Joe Biden împotriva Rusiei săptămâna trecută, notează publicaţia menţionată.
„El va reveni la Moscova în următoarele săptămâni”, a subliniat acelaşi purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, al cărui nume nu este precizat de Axios.
Potrivit ziarului, multe lucruri nu se cunosc încă despre circumstanţele din jurul acestei decizii.
Ambasadorul SUA în Rusia a confirmat marţi pentru RIA Novosti că în cursul acestei săptămâni va pleca în Statele Unite pentru consultări.
John Sullivan planifică să se întoarcă la Moscova peste câteva săptămâni „înainte de orice întâlnire între Biden şi (preşedintele rus Vladimir) Putin”, notează agenţia oficială rusă de presă. O astfel de întâlnire este luată în considerare de săptămâna trecută, după o propunere în acest sens formulată de către Joe Biden, faţă de care Rusia s-a declarat deschisă. Potrivit Moscovei, un astfel de summit, pe un teren neutru, „este în curs de examinare”.
În declaraţia pentru RIA Novosti, Sullivan a spus că la consultările de la Washington intenţionează să abordeze stadiul actual al relaţiilor americano-ruse.
Informaţia revenirii lui Sullivan în SUA a fost confirmată de ambasada americană la Moscova, potrivit AFP.
„Cred că este important să vorbesc direct cu noii mei colegi din administraţia Biden la Washington despre starea actuală a relaţiilor bilaterale dintre SUA şi Rusia”, a declarat Sullivan, citat de purtătoarea sa de cuvânt Rebecca Ross.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a anunţat la 16 aprilie că Kremlinul „i-a recomandat” lui Sullivan să revină în SUA „pentru consultări detaliate şi serioase” în privinţa relaţiilor dintre cele două ţări. Apoi, la 19 aprilie, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, i-a recomandat din nou ambasadorului american să plece la el în ţară pentru consultări, aminteşte publicaţia Vzgliad (pro-Kremlin).
La 17 martie, Ministerul de Externe rus l-a convocat pe ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, pentru consultări la Moscova, la câteva ore după ce, în cursul unui interviu, preşedintele american Joe Biden a răspuns afirmativ atunci când a fost întrebat dacă îl consideră pe Vladimir Putin „ucigaş”.
La 16 aprilie, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Antonov îşi continuă consultările la Moscova, adăugând că, în acest context, ambasadorul american ar trebui şi el „să plece pentru consultări” în SUA.
Unii experţi independenţi ruşi au apreciat la postul de radio Eho Moskvî că „recomandările” Kremlinului şi MAE rus încalcă cutumele diplomatice. Ţara care a dat agrement unui ambasador nu poate decât să-l expulzeze, dar nu să-l „sfătuiască” să revină la el în ţară pentru consultări. Rechemarea în ţară a lui Sullivan putea să o facă doar Departamentul de Stat, au declarat aceştia, denunţând un „comportament lipsit de profesionalism” al diplomaţiei ruse.
Tensiunile între Moscova şi Washington sunt la un grad extrem de ridicat pe fondul dezacordurilor cu privire la Ucraina, la soarta disidentului rus Aleksei Navalnîi, încarcerat şi bolnav, la acuzaţiile de spionaj, ingerinţa electorală şi atacurile cibernetice atribuite Moscovei, notează AFP.
SUA au adoptat joia trecută sancţiuni suplimentare vizând Rusia, între care expulzarea a zece diplomaţi ruşi şi restricţii de cumpărare a datoriei de stat pentru băncile americane.
Rusia a replicat expulzând zece diplomaţi americani, ameninţând fonduri şi organizaţii neguvernamentale finanţate de către Washington şi interzicând accesul pe teritoriul rus pentru numeroşi responsabili ai administraţiei Biden. AGERPRES