Franța cere o anchetă internațională în legătură cu închisoarea Sednaya din Siria

Franța a transmis marți că a luat la cunoștință cu ”îngrijorare și oroare” informațiile Statelor Unite privind existența unui crematoriu pentru incinerarea deținuților asasinați într-o închisoare siriană, și a cerut o ”anchetă internațională cât mai rapid”, relatează AFP.

„Această acuzație este de o extremă gravitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe francez, subliniind că regimul sirian ”are în urma sa un apăsător trecut de teroare”.

„Franța cere ca o anchetă internațională să aibă aibă loc cât mai rapid asupra (închisorii de la) Sednaya” și „face apel la susținătorii regimului, în special Rusia, să se folosească de influența asupra Damascului” pentru a permite accesul Comisiei internaționale de anchetă și Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

SUA au acuzat luni Siria că a incinerat într-un ”crematoriu” o parte din miile de deținuți asasinați în ultimii ani. Departamentul de Stat a prezentat fotografii luate prin satelit cu ceea ce a prezentat ca fiind închisoarea Sednaya, la nord de Damasc.

În aceste fotografii, datate aprilie 2017, aprilie 2016, ianuarie 2015 și august 2013, declasificate de guvernul american, se pot vedea clădiri, una purtând legenda ”închisoarea principală”, iar cealaltă ”crematoriu probabil”.

Într-un raport din luna februarie, organizația Amnesty International a acuzat regimul sirian că, între 2011 și 2015, a spânzurat în medie între 20 și 50 de prizonieri săptămânal în închisoarea militară Sednaya, în total fiind executate între 5.000 și 13.000 de persoane în cadrul acestei ”politici de exterminare”.

Raportul Amnesty International, contestat de Damasc ca ”total fals”, nu menționa însă niciun ”crematoriu”.

Regimul sirian a respins și noile acuzații ale SUA, calificându-le ca ”total false”.