Şapte filme care testează limitele convenţionale ale cinema-ului, în competiţia BIEFF 2022

Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti propune, în premieră, o competiţie internaţională dedicată peliculelor realizate de regizori aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj din carieră.

Potrivit unui comunicat transmis marţi AGERPRES, şapte filme care testează limitele convenţionale ale cinema-ului concurează pentru Marele premiu BIEFF în valoare valoare de 20.000 euro, constând în servicii de post-producţie oferite de Avanpost. Printre surprizele rezervate spectatorilor în perioada 27 septembrie – 2 octombrie se numără titluri apreciate şi premiate de juriile marilor evenimente cinematografice.

Deopotrivă inovatoare din punct de vedere formal şi provocatoare din punct de vedere tematic, cele şapte titluri selecţionate de Oana Ghera, director artistic al BIEFF, şi Flavia Dima, curator asociat, propun abordări polemice asupra unor subiecte de interes contemporan, în maniere care variază de la explorări curajoase ale realităţilor înconjurătoare până la fascinante exerciţii de imaginaţie de inspiraţie supra-realistă, precizează organizatorii festivalului.

Lungmetrajul „Super Natural”, debutul regizorului Jorge Jacome, va fi prezentat în prima zi de festival, de la ora 21,00, la Cinema Elvire Popesco, urmat, pe 28 septembrie, de la ora 18,30, de pelicula „Herbaria”, regia Leandro Listorti.

În aceeaşi seară, de la 20,30, spectatorii vor putea urmări „Neptune Frost”, un musical afro-futurist, cu substrat politic. Filmul poartă semnătura rapper-ului Saul Williams şi a artistei Anisia Uzeyman.

Filmul „Piaffe”, regia Anne Oren, o poveste despre descoperirea sexualităţii şi a sinelui spusă în cheie suprarealistă, în care o artistă foley se pregăteşte atât de intens pentru o reclamă în care trebuie să reproducă sunetele unui cal încât corpul ei dezvoltă în mod misterios o coadă va putea fi urmărit pe 29 septembrie, de la ora 20,30, tot la Cinema Elvire Popesco.

Pelicula „A Woman Escapes”, regia Sofia Bohdanowicz, Burak Cevik, Blake Williams, va avea parte de o proiecţie eveniment care va rula în format 3D Anaglyph la Cinema Elvire Popesco, pe 30 septembrie, de la ora 22,30. Pe 1 octombrie, de la ora 18,30, va avea loc premiera naţională a filmului „El Gran Movimiento”. În aceeaşi seară, de la 20,30, spectatorii vor urmări „Human Flowers of Flesh”, regia Helena Wittmann.

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti este organizat de Asociaţia Culturală Manekino. AGERPRES