Arsurile solare la copii

Pielea rosie a copilului, dureroasa si fierbinte la atingere sunt semne ale unei arsuri solare. Pielea reprezinta cel mai mare organ al corpului uman si functioneaza precum o bariera termica, de fotoprotectie si scut pentru infectii. Insa la nivel de structura si compozitie, pielea copiilor este diferita de cea a adultilor. Mai multe studii indica faptul ca in cazul bebelusilor cu varsta intre 3 si 12 luni, dar si la copiii mici, pierderea transepidermica de apa din piele este mai mare si scade odata cu inaintarea in varsta. Pielea bebelusilor are un nivel mai scazut de melatonina, astfel capacitatea organismului de a actiona ca o bariera ce amortizeaza efectele razelor UV este mai mica.

Pielea copiilor este mai subtire si mai sensibila. Totodata, copiii petrec adesea o buna parte din timp jucandu-se afara, mai ales in lunile de vara, ceea ce ii face mai susceptibili la factorii agresivi din mediu, inclusiv la radiatiile solare, fiind si cei mai expusi arsurilor solare (atunci cand nu sunt adoptate masuri de precautie).

Cum recunoastem arsura solara la copii?

Cele mai frecvente si comune semne ale unei arsuri solare sunt:

  • Roseata – pielea afectata de arsuri solare va deveni rosie, in special in zonele corpului unde expunerea la soare a fost mai intensa – fata, urechi, gat, umeri, piept, brate si picioare.
  • Durere si disconfort – care variaza in intensitate, de la usor disconfort la durere severa, in functie de gravitatea arsurii solare.
  • Senzatie de arsura si mancarime – pielea se simte fierbinte la atingere, cei mici pot resimti o senzatie de arsura, de „piele care strange” si mancarime in zona afectata.
  • Umflaturi si vezicule (basici cu lichid) – in cazurile mai severe, pot aparea umflaturi si vezicule pline cu lichid. Acestea pot fi dureroase la atingere si pot necesita atentie medicala.
  • Piele uscata si cojita/ decojita la 3 pana la 8 zile dupa arsura solara – este un mecanism natural prin care pielea afectata incearca sa se vindece, inlaturand celulele care au fost deteriorate de arsurile solare.

In cazurile mai severe, arsurile solare la copii pot provoca:

  • Febra
  • Greata
  • Frisoane
  • Slabiciune
  • Stari de confuzie
  • Lesin.

Este important sa va adresati unui medic daca cel mic prezinta arsuri solare severe, s-au format vezicule si apar febra, frisoare, greata, deshidratare ori senzatie de lesin. In functie de intensitatea simptomelor si de gravitatea arsurii solare, medicul va recomanda tratamentul potrivit pentru cel mic.

Cum tratam arsurile solare la copii?

Semnele arsurii solare apar de obicei in 6 pana la 12 ore de la expunere, iar cel mai mare disconfort se inregistreaza in primele 24 de ore.

  • Pentru a calma disconfortul copilului atunci cand pielea este rosie, fierbinte si dureroasa, aplicati comprese reci pe zonele cu arsuri solare.
  • Utilizati medicamente pe baza de ibuprofen pentru a reduce disconfortul sau febra. Daca cel mic prezinta unele conditii medicale speciale ori contraindicatii la ibuprofen, discutati cu medicul pediatru despre alternative. Nu administrati acid acetilsalicilic (aspirina) la copii.
  • Aplicati o crema hidratanta local, gel de aloe, crema cu hidrocortizon sau un analgezic local pe pielea arsa de soare. Retineti ca unguentele pe baza de hidrocortizon sunt medicamente topice. Hidrocortizonul este un medicament din clasa corticosteroizilor. Se foloseste, printre altele, si pentru a calma mancarimile provocate de arsuri solare. Cereti sfatul medicului cu privire la alegerea produsului potrivit pentru copil.
  • Tineti copilul departe de razele soarelui pana la vindecarea arsurii.
  • Aveti grija sa il mentineti hidratat.
  • Daca apar, nu spargeti si nu stoarceti basicile cu lichid (vezicule) deoarece intervine riscul de infectare. Veziculele sparte se pot infecta, ceea ce va necesita administrare de antibiotice prescrise de medic.
  • In situatia in care apar vezicule, febra, frisoare, durere de cap sau cand observati o stare generala alterata a copilului, adresati-va medicului pediatru.

Arsurile solare severe trebuie tratate ca pe orice alta arsura grava. Sunt cazuri in care se impune spitalizarea copilului.

 

Prevenirea arsurilor solare la copii

  • Este recomandata precautie maxima in mijlocul zilei, intre orele 10:00 – 15:00 cand radiatiile UV sunt mult mai intense. Diferite asociatii de pediatrie si organizatii internationale din domeniul sanatatii pot mentiona intervale usor diferite. Asociatia America de Pediatrie spre exemplu recomanda evitarea expunerii la soare in intervalul 10.00 – 16:00, in timp ce altele recomanda evitarea expunerii intre orele 10:00 – 14:00.
  • Razele UV se reflecta in apa, nisip, asfalt, ceea ce inseamna ca se dubleaza expunerea la radiatii.
  • In lunile de vara, in timpul activitatilor exterioare, incercati sa ii tineti pe copii in locuri umbroase, nu direct in bataia soarelui.
  • Norii reduc cantitatea de radiatii UV, dar nu semnificativ, prin urmare pot aparea arsuri solare si in zilele noroase.
  • Optati pentru lotiuni cu factor de protectie de cel putin 30 si care ofera protectie atat contra razelor ultraviolete A (UVA), cat si impotriva ultravioletelor B (UVB). Citeste despre razele UVA si UVB
  • Aplicati si reaplicati cremele si lotiunile cu factor de protectie conform inscriptiei de pe ambalaj.
  • Pe langa aplicarea cremelor si a lotiunilor cu factor de protectie solara pentru copii, nu pierdeti din vedere nici masurile de fotoprotectie mecanica: palarii cu boruri largi, haine cu maneci lungi din materiale naturale, asa cum este bumbacul. Evitati fibrele sintetice. Utilizati umbrelute si alte dispozitive de protectie.
  • Bebelusii cu varsta sub 6 luni nu trebuie expusi radiatiilor solare. Aflati mai multe despre Protectia solara la bebelusi

 

Radiatiile solare provoaca daune pielii, insesizabile pe termen scurt. Pe termen lung, expunerea excesiva la soare si arsurile solare sunt responsabile de aparitia ridurilor si de imbatranirea prematura a pielii, fiind si principala cauza a aparitiei cancerului de piele.

Aproximativ 80% din expunerea totala la soare a unei persoane are loc pana la varsta de 18 ani. Expunerea excesiva la lumina soarelui inainte de varsta de 18 ani este si cea mai daunatoare pielii. Arsurile solare suferite in copilarie reprezinta un factor de risc semnificativ in aparitia melanomului.

 

Vara este aici si profitam de vremea calda, insa nu trebuie sa uitam sa ne protejam pielea. Prin adoptarea masurilor de preventie, ne putem bucura de soare in siguranta, fara sa periclitam sanatatea noastra si pe cea a copiilor.

Sursa: www.medicover.ro