Basarabia

A fost lansat albumul ”Ipostaze. Orașul Chișinău în creația artiștilor plastici”

MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost lansat vineri seara, albumul ”Ipostaze. Orașul Chișinău în creația artiștilor plastici”, ediție bilingvă (română-engleză”, coordonată de Natalia Procop și Elena Musteață, care a apărut recent la Editura ”Arc” din Chișinău, cu sprijinul Ministrului Culturii, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, coordonatoarea albumului, artistul plastic Natalia Procop, doctor în studiul artelor, a menționat că lucrarea a fost elaborată în cadrul Programului de Stat ”Cultura promovării imaginii orașelor din Republica Moldova prin intermediul artei și mitopoeticii”, Universitatea de Stat din Moldova.

Potrivit profesorului universitar Aliona Grati, Natalia Procop și Elena Musteață propun în acest album o colecție de reprezentări – în pictură și grafică de șevalet – ale orașului Chișinău, realizate de artiștii plastici în intervalul de timp de la sfârșitul secolului al XIX-lea și până în prezent. Acestea dau seama de modul în care a fost privit, perceput, interpretat și imaginat orașul nostru de-a lungul unei istorii zbuciumate, schimbând câteva regimuri politice. Ordinea picturilor respectă un principiu cronologic. În plină eră a tehnologiilor informaționale, autoarele au ținut să prezinte tot ce e mai realizat și mai valoros în materie de artă tradițională a imaginii plane, bidimensionale.

”Pictorii și graficienii selectați sunt dintre cei mai talentați și mai importanți în istoria artelor plastice din acest spațiu reprezentat de orașul Chișinău. Nu întâmplător, lucrările lor se păstrează acum în fondurile Muzeului Național de Artă al Moldovei, Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, Agenției Naționale a Arhivelor, Colegiului de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, dar și în colecțiile personale. Albumul expune doar cele mai semnificative lucrări, care surprind variate ipostaze din viața orașului, reflectă diferite perioade istorice și sunt realizate în spiritul mai multor curente artistice. Cele două părți ale albumului respectă un echilibru rezonabil între numărul de picturi și grafică de șevalet. Prin urmare, putem spune că s-au urmărit liniile de forță ale unui chip al Chișinăului care își caută desăvârșirea”, a precizat Aliona Grati.

Albumul cuprinde 255 de pagini și a apărut într-un tiraj de 600 de exemplare.

Related Articles

Back to top button