Breaking News

R. Moldova va implementa mai multe acțiuni pentru a combate amenințarea schimbărilor climatice

Republica Moldova, alături de alte cinci țări din Parteneriatul Estic, va beneficia de susținere în eforturile de adaptare la schimbările climatice și dezvoltarea unei economii cu emisii reduse. Acest lucru va deveni posibil în cadrul proiectului regional EU4Climate, care a fost lansat astăzi la Chișinău, informează MOLDPRES.

Proiectul are un buget total de 8,8 mln euro, va fi implementat în următorii patru ani și include Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, R. Moldova și Ucraina. Acesta este finanțat de Uniunea Europeană (UE) și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Inițiativa va contribui la ajustarea legislației naționale la standardele UE în domeniul climei și va susține implementarea unui sistem riguros de raportare a volumului de emisii de gaze cu efect de seră. Totodată, va fi efectuată o analiză a cheltuielilor în câteva instituții publice, pentru a vedea în ce măsură acestea contribuie la combaterea schimbărilor climatice. 

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Valentina Țapiș a declarat la lansarea proiectului că Republica Moldova s-a angajat să reducă către anul 2030 emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 64% comparativ cu nivelul anului 1990. „Angajamentul ar putea crește în mod condiționat până la 78%, în cazul oferirii de resurse financiare, transferului de tehnologii și cooperării tehnice cu țările industrial dezvoltate”, a precizat Țapiș.

Potrivit șefului Delegaţiei UE în Republica Moldova, Peter Michalko, în ultimul deceniu, UE a alocat aproximativ 580 de milioane de euro pentru acțiuni legate de mediu, climă, eficiență energetică și energie regenerabilă pentru țările Parteneriatului Estic.

Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în R. Moldova a afirmat că lansarea proiectului EU4Climate oferă un imbold și deschide noi oportunități de acțiuni climatice în regiune.

Republica Moldova trebuie să mobilizeze peste 8,6 miliarde dolari până în anul 2030, pentru a atinge angajamentul de a reduce emisiile de gaze cu cel puțin 64% față de anul 1990. În Moldova, energia, transportul, clădirile, industria, deșeurile și agricultura sunt sectoarele care generează cele mai multe emisii.