Petrescu (ASF): România reprezintă o oportunitate de investiţie fantastică
România este o oportunitate de investiţie fantastică, pe o piaţă cu o forţă de muncă foarte pregătită, cu un portofoliu abundent de resurse naturale şi o poziţionare geopolitică excelentă în ceea ce priveşte coridoarele economice şi circulaţia mărfurilor, a declarat, joi, preşedintele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, la o conferinţă de specialitate.
„În România avem Indicatorul de Încredere Macroprudenţială, care este o busolă cu adevărat pentru tot ceea ce se spune, se face şi se gândeşte în termeni economici. Mulţumim CFA România pentru munca grea şi pentru contribuţia uimitoare în promovarea investiţiilor sigure în România. Există, desigur, tendinţa de a vorbi despre vulnerabilităţi şi despre riscuri, mai ales în ultimii doi ani. Avem tendinţa de a poziţiona România ca o ţară grozavă din perspectivă geografică, dar aş spune că România are mult mai mult decât atât, fiind o piaţă în creştere. Este o economie în curs de dezvoltare. România este o oportunitate de investiţie fantastică, avem o forţă de muncă foarte pregătită, un portofoliu abundent de resurse naturale şi o poziţionare geopolitică excelentă în ceea ce priveşte coridoarele economice, circulaţia mărfurilor şi aşa mai departe. Nu în ultimul rând, una dintre cele mai mari pieţe din Europa Centrală de Est, deci iată toate ingredientele pentru o investiţie de succes”, a punctat Petrescu.
Acesta a adăugat că fondurile private de pensii private reprezintă un model de investiţii care a dovedit că România poate creşte într-o manieră durabilă, consolidată şi rezistentă.
„Astăzi, 9 mai, aniversăm 74 de ani de la Declaraţia Schuman, prim-ministrul francez care, în 9 mai 1950, a avut o viziune a unei Europe unite cu valori şi principii. După 74 de ani încă vorbim despre unirea valorilor şi a principiilor Europei (…) Ne îndreptăm spre transformarea în ceea ce priveşte guvernanţa corporativă acum că suntem aproape ca ţară să devenim membru cu drepturi depline al OECD. Avem o schemă de pensii private care aproape ajung la 9% din PIB, avem o Bursă de Valori care a depăşit la începutul acestui an 300 de miliarde. Lucrurile se îmbunătăţesc şi, cu sprijinul tuturor celor din CFA, putem aduce şi mai multă stabilitate. Cred că în România ne descurcăm, în ciuda riscurilor şi a vulnerabilităţilor, să menţinem un sistem bancar foarte stabil şi rezistent. Lucrăm foarte activ cu Ministerul de Finanţe pentru a îmbunătăţi nivelul facilităţilor fiscale, astfel încât să fie creat un apetit pentru ca oamenii să economisească în continuare. Una dintre priorităţile mele este legată de fondurile de pensii ocupaţionale. Trebuie să creăm acolo o anumită facilitate fiscală de portofoliu şi sperăm că o vom vedea operaţională foarte curând”, a menţionat şeful ASF.
Profesionişti din domeniul financiar-bancar, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai autorităţilor publice din ţările Europei Centrale şi de Est participă joi la cea de-a 10-a ediţie a evenimentului „CFA CEE Investment Conference”, organizată de Asociaţia CFA România. AGERPRES