Breaking News

Ceapa roşie, efecte incredibile – reduce nivelul colesterolului rău şi combate inflamaţiile, diabetul şi bolile de inimă

Ceapa este una dintre cele mai populare legume din întreaga lume. E preferata românilor la ciorba de fasole şi a grecilor la celebra lor salată. Mai nou, a intrat şi pe lista preferinţelor medicilor, după ce i s-a descoperit eficienţa în lupta cu diferite afecţiuni. Prin comparaţie cu ceapa albă, ceapa roşie este mai dulce, mai puţin usturătoare şi, mai important, conţine de două ori mai mulţi antioxidanţi, fapt ce o transformă într-o componentă importantă în lupta pentru o sănătate de fier. Gustul pe care îl are este dat de sulfide, care odată ingerate, produc la rândul lor, în organism, cisteine, nişte substanţe cu rol important în slăbire şi detoxifiere. Cercetări recente arată că aceşti compuşi de sulf au o mare capacitate de a fluidifica sângele, prevenind formarea trombilor şi, în plus, reduc nivelul colesterolului rău şi al trigliceridelor. De asemenea, s-a demonstrat că, introdusă frecvent în alimentaţie, ceapa roşie influenţează şi funcţionarea celulelor, întărindu-le şi ajutându-le să profite la maximum de oxigenul primit.

  • Sursă de antioxidanţi

Ceapa roşie este o sursă veritabilă de flavonide şi polifenoli, antioxidanţi care previn degradarea celulară, combat formarea tumorilor şi reduc dramatic procesele inflamatorii. Potrivit cercetărilor, o porţie bună de ceapă roşie, adăugată zilnic în meniu, este mult mai eficientă pentru sănătate decât orice supliment alimentar pe bază de antioxidanţi. Asta deoarece organismul recunoaşte mai uşor nutrienţii atunci când provine din surse naturale decât atunci când vorbim despre produşi de sinteză.

  • Conţine mult crom

Persoanele care consumă alimente procesate în cantitate mare s-a dovedit că au deficienţă de crom, ceea ce facilitează instalarea bolilor cardiovasculare şi a diabetului. Ei bine, ceapa roşie este şi în acest caz soluţia salvatoare, întrucât este o sursă fantastică de crom: scade nivelul zaharurilor din sânge şi sporeşte sensibilitatea la insulină.

  • Unde se ascund vitaminele

Ştim cu toţii că ceapa se decojeşte şi se consumă doar interiorul, foile cărnoase. Ei bine, majoritatea vitaminelor se găsesc în primele foi, acelea pe care le aruncăm. Pentru a profita la maximum de beneficiile cepei roşii, nu aruncaţi nimic, puteţi utiliza foile exterioare pentru ceaiuri, de exemplu. Prin prepararea la temperaturi înalte, ceapa îşi pierde o parte dintre antioxidanţi. Antocianinele se pierd în proporţie de 50%, însă quercitina (pigmentul care îi dă culoarea) se menţine. Potrivit studiilor, 4 – 7 porţii de ceapă roşie pe săptămână (totalul echivalează cu 2-3 cepe) reduc semnificativ riscul de cancer colorectal, oral, ovarian, de laringe şi  de esofag.

  • Cum se păstrează ceapa roşie

Ceapa roşie se ţine în locuri răcoroase, uscate, bine aerisite. Nu o păstraţi în frigider sau pungi de plastic, pentru că în ambele cazuri se deteriorează mai repede. Odată ce aţi curăţat sau tocat ceapa, consumaţi-o, altfel îşi pierde calităţile, devenind toxică. Nu consumaţi ceapă ce prezintă zone putrezite, pete sau mucegai. (A.M. Press)

Becurile economice, dușmanul din casa ta

Europeană sunt economice și rezistente, dar prezintă multe riscuri pentru utilizatori.Cu toate acestea, noua generație de becuri eficiente energetic este atât de toxică încât Agenția Americană de Protecția Mediului a creat un protocol de urgență care trebuie urmat în cazul spargerii unui bec, din cauza gazelor care sunt eliberate, anunță ele.ro.În acest caz, aceștia recomandă aerisirea îndelungată a încăperii și părăsirea ei în această perioadă. Cioburile trebuie adunate cu grijă, folosind mănuși și sugativă, iar apoi trebuie puse în saci de plastic. În nici un caz nu trebuie folosit aspiratorul, „care ar pulveriza în aer particulele de mercur”.Agenția mai spune că, în caz de utilizare prelungită, consumatorul să stea la o distanță de minimum 30 de centimetri.Astfel, becurile eficiente energetic poate provoca amețeală, dureri de cap, migrene, convulsii, oboseală, capacitate redusă de concentrare și anxietate.Potrivit unei cercetări realizate de specialiști germani, aceste becuri conțin agenți cancerigeni toxici care ar putea cauza cancer.Chiar dacă pare greu de crezut, becurile economice emit radiații UV-B si UV-C, dăunătoare pentru piele și pentru ochi. Radiația de la aceste becuri atacă direct sistemul imunitar și atacă țesuturile pielii, împiedicând formarea corespunzătoare de vitamina D.Cu alte cuvinte, aceste becuri sunt atât de toxice încât nici măcar nu ar trebui aruncate într-un gunoi obișnuit. Sunt considerate de specialiști deșeuri periculoase, scrie activenews.ro (A.M. Press)