Durerea de cap – Intre patologie si normalitate

Durerea de cap poate fi un simptom care să indice anumite afecțiuni, dar poate fi și frecvent întâlnită în rândul persoanelor sănătoase.
Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că 50 și 70% dintre din adulții cu vârsta cuprinsă între 18-65 de ani în întreaga lume au avut dureri de cap în ultimul an. Cu toate acestea,  majoritatea cazurilor de pacienți cu dureri de cap sunt mult mai numeroase, iar acestea sunt neraportate și rămân netratate corespunzător în toată lumea.
Durerile de cap sunt de mai multe tipuri: migrenadurerea de cap de tip tensional (sau cefaleea de tip tensional) și durerea de capcauzată de medicația utilizată în exces.
Migrena începe să fie simptomatică în timpul pubertății și afectează cel mai frecvent populația cu vârsta între 35-45 de ani. Acest tip de durere de cap este frecvent întânită în rândul femeilor și este cauzată și de influența hormonilorDurerea de tip migrenos poate fi de intensitate moderată sau severă, localizată pe o singură parte, pulsatorie și agravată de activitatea zilnică. Datele OMS arată că aproximativ 30% (sau mai mult) dintre persoanele care au raportat durerea de cap acest tip de durere a fost de tip migrenos.
Un alt tip de durere de cap este cea cauzată de presiune, ce afectează, conform OMS, 70% dintre adulți și durează de obicei mai puțin de câteva ore, însă poate dura chiar și câteva zile. În ceea ce privește durerea de cap tensională cronică, aceasta durează mai mult de 15 zile din lună și afectează aproximativ 1-3% din populația adultă.
Algia sau durerea de cap de tip cluster sau în ciorchine este o formă primară de durere de cap și un tip necunoscut de durere. Incidența acestei afecțiuni este de 1 la 1000 de adulți, iar raportul pe sexe arată că bărbații au o incidență de 6 ori mai mare a bolii decât femeile.
Durerea de cap cauzată de excesul de medicamente este cauzată de consumul cronic de medicații algice, este de tip secundar și poate afecta mai mult de 5% din unele grupuri populaționale – mai frecvent femeile comparativ cu bărbații. Acest tip de durere de cap apare mult mai multe zile și este agravată – simptome accentuate- la trezire (dimineața).
Durerile de cap sunt considerate o problemă de sănătate publică prin implicațiile sale – handicapul asociat și costurile financiare ale societății. În acest sens, pacienții care suferă de dureri de cap pierd ore de muncă și prezintă un randament scăzut la locul de muncă.
De aceea, OMS subliniază că pentru un tratament adecvat al tulburărilor de dureri de cap este nevoie de o pregătire a cadrelor medicale pentru un diagnostic precis, de cunoaștere a condițiilor de lucru, de un tratament adecvat cu medicamente cost-eficiente, modificări ale stilului de viață, dar  si de o educatie a pacientului.