Președintele american Donald Trump l-a numit luni pe general-locotenentul Herbert Raymond McMaster în postul de consilier pentru securitate națională, un militar recunoscut pentru că spune deschis ce gândește și pentru că își înfruntă superiorii, comentează Reuters.
McMaster este un tactician militar și un gânditor strategic respectat, însă alegerea sa i-a luat prin surprindere pe unii observatori, care se întreabă ce relație va avea totuși acest general, a cărui carieră în armată s-a blocat uneori din cauză că a pus sub semnul întrebării autoritatea superiorilor, cu o Casă Albă care nu privește cu ochi buni criticile.
„Este extrem de respectat de toată lumea din armată și foarte extrem de onorați să îl avem”, a declarat Trump presei la West Palm Beach, unde și-a petrecut sfârșitul de săptămână. „Este un om cu un talent uriaș și cu o experiență uriașă”, a spus el.
Unul dintre subiectele asupra căruia Trump și McMaster ar putea avea în scurt timp opinii diferite este Rusia. McMaster împărtășește poziția consensuală printre oficialii de securitate națională că Rusia este o amenințare și un adversar al SUA, în timp ce predecesorul său, general-locotenentul în retragere Michael Flynn, părea să o fi considerat mai degrabă ca un potențial partener geopolitic.
Trump și-a exprimat în mai multe rânduri disponibilitatea ca SUA să aibă o relație mai bună cu Rusia decât în perioada administrației conduse de Barack Obama.
Flynn a fost demis din postul de consilier pentru securitate națională la 13 februarie în urma apariției unor informații că l-ar fi indus în eroare pe vicepreședintele Mike Pence în legătură cu faptul că a vorbit cu ambasadorul Rusiei în SUA despre sancțiunile americane înainte de învestirea lui Trump.
Înlăturarea lui Flynn, survenită la scurt timp după numirea sa, a fost o nouă lovitură pentru Casa Albă, afectată deja de o serie de controverse după învestirea lui Trump, printre care cea stârnită de ordinul care interzicea intrarea în SUA pentru cetățenii din șapte țări majoritar musulmane.
Consilierul pe probleme de securitate națională este un asistent independent al președintelui și nu are nevoie de confirmarea Congresului american. Rolul a variat de la o administrație la alta, însă consilierul are dreptul să asiste la întâlnirile Consiliului de Securitate Națională alături de șefii Departamentului de Stat, Departamentului Apărării și agențiilor de securitate cheie.
Senatorul republican John McCain, președintele Comisiei pentru servicii armate din Senat și un critic fervent al lui Trump, a salutat totuși decizia președintelui de a-l numi pe McMaster, spunând că este o alegere ‘remarcabilă’.
Un fost ambasador american în Rusia în timpul lui Obama, democratul Michael McFaul, a salutat de asemenea pe Twitter numirea lui McMaster, spunând că este ‘extraordinară’ și că noul consilier „nu se va teme să își ia șeful la întrebări”.
Trump l-a numit de asemenea pe Keith Kellogg, un general în retragere care era consilierul pe securitate națională în exercițiu, în postul de șef de stat major al Consiliului de Securitate Națională. John Bolton, fost ambasador american la ONU, va ocupa un alt post în cadrul administrației, a spus Trump.
Kellogg și Bolton s-ar fi aflat printre cei luați în considerare de Trump pentru a-l înlocui pe Flynn. Prima alegere a președintelui, vice-amiralul în retragere Robert Harward, a refuzat postul săptămâna trecută.
În vârstă de 54 de ani, McMaster este un absolvent al Academiei Militare West Point, având totodată un doctorat în istoria Americii la Universitatea Carolina de Nord din Chapel Hill. În 2014, a fost inclus de revista Time în topul celor mai influente persoane, parțial datorită disponibilității sale de a critica sistemul.
Veteran de război, el și-a câștigat gloria în primul război din Golf, unde a și primit o decorație Silver Star.