Institutul Diplomatic al MAEIE și-a început activitatea prin lansarea primului curs de studii

Misiunea de bază a Institutului Diplomatic Național este de a asigura cu cadre de o înaltă pregătire atât serviciul diplomatic, cât şi alte autorităţi ale administraţiei publice centrale, care vor promova la un nivel profesionist interesele naționale ale Republicii Moldova în relațiile cu partenerii de dezvoltare, în cadrul forumurilor internaţionale specializate, etc. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, la ceremonia de lansare a primului curs de studii al Institutului Diplomatic, relatează MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al MAEIE.

Ministrul Tudor Ulianovschi a menționat că necesitatea deschiderii unei asemenea instituții de pregătire a cadrelor diplomatice este dictată atât de evoluțiile geopolitice din lume și regiune, cât și din perspectiva promovării de către autoritățile Republicii Moldova a unei politici externe pro-active în diferite regiuni, organizații internaționale, dezvoltarea parteneriatelor active cu diferite state ale lumii.

În context, șeful diplomației moldovenești a punctat că aprofundarea relațiilor diplomatice cu țările din diferite zone ale lumii, deschiderea noilor misiuni diplomatice, inclusiv 4 noi ambasade pe parcursul anului curent, necesită cadre profesioniste bine pregătite în toate domeniile. „Acum 5-10 ani nici nu ne puteam imagina existenţa unui Institut Diplomatic moldovenesc, exact un an în urmă deschiderea instituției era doar la nivel de o idee. Astăzi Institutul Diplomatic îşi deschide uşile pentru primii audienţi, diplomaţi din cadrul MAEIE. Această reuşită comună reprezintă cea mai bună demonstraţie a capacităţilor echipei noastre de a ne seta priorităţi şi de a obţine rezultate tangibile”, a menţionat ministrul Tudor Ulianovschi.

Potrivit lui Victor Ţvircun, directorul Institutului Diplomatic, obiectivul principal al instituției constă în formarea profesională a angajaţilor debutanţi din toate departamentele MAEIE în arii de interes precum drept internaţional, teoria şi practica negocierilor diplomatice, etichetă şi protocol, probleme de securitate, corespondenţă diplomatică şi consulară, integrare europeană, obiectivele diplomaţiei moldoveneşti şi cooperare regională printre altele, cu deosebit accent pe aplicarea practică a cunoştinţelor obținute. 

Pentru a răspunde necesităţii de formare de înaltă calitate, cursurile se vor concentra pe sesiuni interactive şi practice având ca formatori diplomaţi din cadrul MAEIE şi străini, profesori universitari şi alţi experţi înalt calificaţi, oferind beneficiul unei game largi de opinii şi abordări. Cursurile îşi propun, de asemenea, perfecționarea capacităţilor analitice și de expertiză ale noii generaţii de diplomaţi moldoveni. Programul de instruire se va desfăşura în perioada 4 martie-3 aprilie 2019.

Institutul Diplomatic pe lângă MAEIE a fost creat în caza Hotărârii Guvernului Republicii Moldova din 11 iulie 2018 și activează în baza Regulamentului instituției, aprobat de executiv. Conducerea acestuia este asigurată de un director numit şi revocat din funcţie de către ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.