Breaking News

Brexit: Londra susține evitarea introducerii unei frontiere irlandeze ‘dure’, indiferent de rezultatul negocierilor

Marea Britanie intenționează să evite introducerea unei ‘frontiere dure’ între Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord după ce va părăsi Uniunea Europeană, indiferent de rezultatul negocierilor cu blocul comunitar, a declarat luni ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, potrivit Reuters.

Comisia Europeană a recomandat vineri trecerea imediată la faza a doua a negocierilor cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Executivul comunitar, care conduce negocierile pentru Brexit în numele celorlalte 27 de state ale Uniunii, a estimat că s-au înregistrat ‘progrese suficiente’ cu privire la termenii ‘divorțului’ de Marea Britanie, deschizând calea pentru faza a doua a negocierilor referitoare la viitorul relației dintre UE și Londra.

David a precizat că referirea la frontiera irlandeză este ‘o declarație de intenții’ mai degrabă decât o obligație juridică, dar a subliniat că unele dintre afirmațiile sale pe acest subiect au fost răstălmăcite de presă.

”Desigur, acest lucru este aplicabil juridic, conform acordului privind retragerea (Marii Britanii din UE, n.r.), dar chiar dacă nu ar fi, dacă ceva ar merge rău, noi tot am căuta să asigurăm o frontieră invizibilă, fără fricțiuni”, a declarat David Davis pentru postul de radio LBC.

Șefa executivului de la Londra, Theresa May, a precizat vineri că nu va exista o frontieră fizică — care ar presupune puncte de control și controale vamale — între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, subiectul cel mai spinos al negocierilor din ultimele zile, și că Acordul din Vinerea Mare, referitor la procesul de pace din Irlanda de Nord, va fi menținut.

Progresele cerute de Bruxelles au vizat trei dosare prioritare: frontiera între Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, reglementarea financiară a ‘divorțului’ și drepturile cetățenilor europeni în Marea Britanie post-Brexit.

AGERPRES