Breaking News

NEBUNIA FRUNZELOR CĂZĂTOARE

S-a terminat vara. Cel puțin în calendar. Umbra iminentei ierni începe deja să ne strângă de spate. Amintirile gerurilor, dar și a căderilor masive de zăpadă, a viscolelor răscolitoare, începe să-și facă loc în fața îngrijorărilor noastre.

Chiar dacă simțim din ce în ce mai acut această stare, în realitatea imediată vara încă persist, încă se încăpățânează să ne ofere temperaturi situate în apropierea caniculei. Vara aceasta prelungită încearcă să recupereze dezastruoasa lună a lui cuptor din acest an, când de fapt am avut parte de o lună a ploilor, a mucegaiului, a apelor în furia lor continua, în căderile fără oprire, atât din cer cât și de pe pământ. Suntem în plină vară, fără ca îndeletnicirile toamnei să fie și ele amânate. Viața politică își reintră și ea în prim planul atenției publice, chiar dacă o astfel de activitate nu a avut niciodată parte de pauză, de tragerea cortinei. Acum ne așteptăm doar la turarea motoarelor, la luarea unor decizii importante ale guvernaților, de care să depindă reconstruirea imaginii majorității politice care decide astăzi în țară ce să se întâmple.  O primă astfel de decizie este susținută de nevoia unei rectificări amânate de președintele Klaus Werner Iohannis, prin blocarea convocării ședinței de CSAT, ședință în care se dă un vot consultativ, pentru această operațiune aflată în responsabilitatea Guvernului României. România a fost astfel blocată timp de două săptămâni, doar pentru că președintele nostru ranchiunos nu a dorit să țină cont de urgențele guvernării, chiar și numai pentru că, în accepțiunea sa, ”Guvernul Dăncilă” nu este guvernul lui, este guvernul lui Dragnea, ”dușmanul său de moarte”, după cum ne lasă să înțelegem. Faptul că minsitrul Fânaţelor și-a permis să-i taie din bugetul Președinției, pe motiv de bani necheltuiți conform angajamentelor, l-a scos din sărite pe Președinte, ceea ce a dus la prăvălirea cerurilor pe pământ, la supărarea mare în grădinile Cotrocenilor, la blocarea funcționării țării, cu întârzieri la plată și la reconsiderarea demarării unor proiecte cu sorți de reușită până la sfârșitul anului, care ar putea să ne afecteze viața în cel mai direct mod. De fapt aceasta este strategia ”neamțului de la Cotroceni”. Guvernul acesta, aflat la ”mâna infractorilor”, să se prăbușească pre limba lui, să deschidă ochii românilor, astfel încât aceștia să nu mai aleagă ”ciuma roșie”! De fapt, mult prea străvezie, această repulsie prezidenţială s-ar putea să aibă un efect pervers, arătând românilor că actuali guvernați au fost nevoiți pentru a-și onora promisiunile electorale, să depășească aceste piedici puse de Klaus Werner Iohannis, în cârdășie cu liberalii lui Ludovic Orban. Nu putem să nu observă că reprezentanții partidului istoric PNL au ajuns ”vai de mama lor”, un partid din care nu mai poți să alegi decât vreo doi, trei oameni serioși și responsabili. PNL este astăzi un partid plin de gâște și de berbeci, care nu au nici în clin și nici în mânecă cu istoricul partid al Brătienilor, partid care a construit România modernă.

Dar, nici în alianţa PSD-ALDE nu este liniște. Femeile au început să se ia de păr, să se smucească, să iasă în public și să-și smulgă hainele, dezgolindu-și rușinoasele părți de vorbire și mai ales interesele ascunse până mai ieri. ”Videloaicele” Viorica Vasilica Dăncilă și Carmen Dan, ajutate din spate de Liviu Dragnea a reușit să o pună cu capul pe caldarâm pe Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei pe motiv de ne asumare a unor bâlbâieli majore în gestionarea mitingului din 10 august. Cu cât vorbim mai mult de acest penibil eveniment cu atât constatăm că în spatele vorbelor tot ies la iveală fel de fel de ițe de care dacă vom trage ne aduc în prim planul zilei de azi tot felul de situații din ce în ce mai surprinzătoare, toate decontate în regia evenimentelor de neconceput în economia unui miting pașnic pus pe seama diasporei. Gabriela Firea vrea astfel să salveze prestația jalnică a prefectului Capitalei. Gabriela Firea nu a uitat că a fost unul dintre jurnaliștii buni ai României, încercând să facă un studiu de caz din acest eveniment:

„Trebuie sa va explic contextul (cererii de demisie a lui Carmen Dan – n.r.). Eu am luat cuvântul şi le-am transmis colegilor mei faptul că am vorbit ieri cu doamna comisar Corina Creţu, care mi-a relatat o discuţie pe care a avut-o cu comisarii europeni şi cu preşedintele CE, Junker, care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia politică din România,  accentuând în special că ceea ce s-a întâmplat pe 10 august nu este apreciat de celelalte state europene. Deşi sunt de acord că instituţiile statului de drept trebuie să fie apărate şi anume intervenţia jandarmilor a fost corectă până la un punct, adică apărarea sediului Guvernului (…) şi restabilirea ordinii publice, nu au fost de acord că manifestanţi care nu au fost violenţi au suportat gazele lacrimogene care s-au dat în piaţă. Au spus că erau de ajuns alte măsuri mai blânde pentru îndepărtarea celor violenţi, practic extragerea protestatarilor violenţi şi care aruncau în jandarmi cu pietre, cu alte obiecte””.

Această internaționalizare a conflictului este pasul pe care mizează Gabriela Firea în păruiala cu ministrul de Interne, Carmen Dan, alegând același traseu pe care l-a ales și Monica Macovei, ridiculizând responsabilitatea și competența, culmea, a guvernului pentru care și ea este responsabilă politic.

A venit toamna și o data cu ea nebunia ruginie a frunzelor căzătoare.

ADI CRISTI