În Moldova, în perioada 15 – 17 aprilie, se va răci accentuat

Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni, prognoza pentru următoarele două săptămâni. Iată cum va fi vremea în intervalul 8-21 aprilie, în fiecare regiune a țării:

În Banat, în prima săptămână de prognoză, deşi valorile termice vor varia uşor de la o zi la cealaltă, se vor situa cu mult peste normele caracteristice perioadei, astfel încât temperaturile maxime vor avea medii între 24 şi 26 de grade, iar cele minime între 8 şi 10 grade. A doua săptămână va debuta cu o răcire semnificativă, dar până la finalul acesteia se vor apropia de norme, condiţii în care maximele vor fi de la 10 la 20 de grade, iar minimele de la 4 la 6 grade, mediat regional. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în intervalul 16…21 aprilie.

În Crişana, vremea va fi cu mult mai caldă decât în mod caracteristic perioadei, în intervalul 8 – 15 aprilie, cu medii ale valorilor termice maxime între 22 şi 28 de grade şi ale minimelor între 16 şi 18 grade. După acest interval se va răci accentuat, iar maximele vor scădea la 14 grade, mediat regional, şi minimele la 4 grade, după care vor tinde spre un normal, aceasta însemnând 18 grade ziua şi 6 grade noaptea. Va ploua pe arii relativ extinse în a doua săptămână a intervalului de prognoză.

În Transilvania, în primele trei zile de prognoză, maximele vor fi în creştere, cu medii de la 24 la 26 de grade, apoi, până în 15 aprilie vor avea variaţii între 20 şi 24 de grade, după care vor scădea semnificativ la 16 grade, în următoarele două zile, şi se vor redresa uşor spre finalul intervalului de prognoză, la 18 grade mediat regional. Temperaturile minime vor varia între medii de 2 şi 8 grade, cu cele mai scăzute valori în zilele de 9 şi 10 aprilie şi din nou între 18 şi 21 aprilie. Ploi vor fi pe arii restrânse şi în general slabe, cu o probabilitate mai mare din 14 aprilie.

În Maramureş, luni, marţi şi miercuri, vremea se va încălzi, cu medii ale maximelor de la 22 la 26 de grade şi cele ale minimelor de la 6 la 10 grade. După această dată vor urma două episoade de răcire: primul, în zilele de 12 şi 13 aprilie, şi al doilea, care va fi semnificativ, în intervalul 16 – 19 aprilie. Astfel, mediat regional, valorile diurne vor varia între 12 şi 22 de grade, iar cele nocturne între 4 şi 8 grade. Probabilitatea de ploaie va deveni ridicată după data de 16 aprilie şi până la finalul intervalului.

În Moldova, până în data de 15 aprilie, vremea nu va avea variaţii mari din punct de vedere termic. Mediile maximelor vor varia între 22 şi 26 de grade, iar minimele între 6 şi 10 grade. În perioada 15 – 17 aprilie, se va răci accentuat, astfel încât ziua vor fi 16 grade mediat regional, iar noaptea 4 grade, apoi vor mai fi doar uşoare variaţii. Regimul pluviometric va fi deficitar în mare parte a intervalului, ploi slabe urmând a se semnala pe suprafeţe restrânse, îndeosebi după data de 16 aprilie.

În Dobrogea, vremea va fi uşor mai caldă în prima săptămână de prognoză, cu medii ale maximelor ce vor varia între 22 şi 24 de grade şi ale minimelor între 8 şi 12 grade. Următoarea săptămână aduce o răcire substanţială, cu un regim termic ce nu va avea variaţii prea mari pe parcursul intervalului şi se va situa, mediat regional, la valori diurne de 18 grade şi nocturne de 8 grade. Ploi vor fi puţine în cea mai mare parte a intervalului, cu probabilitate mai mare după 13 aprilie.

În Muntenia, regimul termic se va situa peste cel caracteristic perioadei în intervalul 8 – 16 aprilie, chiar dacă valorile maxime vor avea uşoare variaţii, între medii de 24 şi 26 de grade, iar cele minime între 8 şi 12 grade. În zilele de 17, 18 şi 19 aprilie se va răci semnificativ, astfel că ziua vor fi temperaturi, mediat regional, de 18 grade, iar noaptea de 6 grade, iar până la sfârşitul intervalului vor mai creşte uşor. Ploile se vor semnala cu o probabilitate mai mare în a doua săptămână de prognoză.

În Oltenia, vremea va fi în general frumoasă şi caldă în prima săptămână de prognoză, cu valori maxime ce se vor situa, mediat regional, între 24 şi 26 de grade şi minime între 8 şi 10 grade. Între 15 şi 17 aprilie se va răci brusc, astfel încât regimul termic diurn va coborî spre 18 grade, apoi va mai urca uşor, la 20 de grade, în timp ce pe timpul nopţilor se vor consemna în jur de 6 grade. Deficitul pluviometric va fi accentuat în majoritatea zilelor din interval, şansele de ploaie fiind mai ridicate doar la finalul perioadei de referinţă.

La munte, vremea va fi mai caldă decât normalul perioadei în prima săptămână, cu variaţii termice de la o zi la alta. Mediile de temperatură se vor încadra, la maxime, între 12 şi 16 grade, iar la minime între 2 şi 6 grade. După data de 15 aprilie, se va răci accentuat, cu maxime ce vor ajunge la 6 grade, mediat regional, şi minime la -2 grade. Probabilitatea ca precipitaţiile să se manifeste cu caracter local va fi mai ridicată după data de 17 aprilie.