Breaking News

Sancțiuni împotriva Coreii de Nord: Trump ‘apreciază’ sprijinul Chinei și Rusiei, potrivit Casei Albe

Președintele american Donald Trump a salutat sprijinul asigurat de China și Rusia în favoarea rezoluției prezentate de SUA și adoptate sâmbătă în Consiliul de Securitate al ONU prin care sunt înăsprite sancțiunile împotriva Coreii de Nord, transmite AFP.

‘Președintele apreciază cooperarea Chinei și Rusiei pentru a asigura adoptarea acestei rezoluții’, indică un comunicat difuzat sâmbătă seara de Casa Albă după votul din Consiliul de Securitate al ONU.

‘El va continua să lucreze împreună cu aliații și partenerii noștri pentru a crește presiunea diplomatică și economică asupra Coreii de Nord spre a se pune capăt comportamentului acesteia amenințător și destabilizator’, menționează comunicatul.

Cele 15 state membre ale Consiliului au adoptat în unanimitate o rezoluție ce prevede noi sancțiuni severe împotriva Coreii de Nord, care ar urma să priveze această țară de venituri anuale estimate la un miliard de dolari, o treime din totalul celor provenite din exporturi.

Rezoluția 2371, venită ca ripostă la programele balistic și nuclear ale Phenianului, constituie un succes cert pentru SUA, care au reușit să convingă China — principalul sprijin al Phenianului — și Rusia să întărească presiunea internațională împotriva unui stat acuzat de a fi o ‘amenințare mondială’.

Textul, propus de SUA, vizează interzicerea veniturilor provenite din exporturi nord-coreene, mai ales în sectoarele cărbunelui, fierului și pescuitului.

Mingea este acum în terenul Phenianului, care ‘trebuie să răspundă’ cererilor internaționale, a declarat ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley.

Noul ambasador rus la ONU, Vasili Nebenzia, a subliniat totuși că ”va fi imposibil de rezolvat acest conflict doar prin adoptarea de sancțiuni’. Diplomatul rus a cerut ‘o abordare globală’ și ‘o strategie politică’, apreciind că sancțiunile ‘nu pot fi un scop în sine’, ci mai curând ‘un instrument pentru a împinge această țară spre discuții constructive’.

Sâmbătă, noul ministru sud-coreean de externe, Kang Kyung-Wha, s-a declarat pregătită pentru discuții cu omologul său de la Phenian, Ri Hong-Yo.

Acesta din urmă era așteptat duminică la Manila, la un forum anual al ASEAN (Asociația Statelor din Asia de Sud-Est), la care urmează să participe și secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson.