Studiu: Persoanele care au un nivel scazut de calciu in organism au sanse mai mari sa faca stop cardiac

Un studiu efectuat recent arată că un nivel scăzut de calciu în organism crește de 2-3 ori șansele ca o persoană să facă stop cardiac. Descoperirea a fost publicată în revista Mayo Clinic Proceedings.

 

Cercetătorii americani care au realizat studiul speră că descoperirea lor să paveze calea dezvoltării unor noi diagnostice și tratamente pentru stopurile cardiace produse aparent din senin, fără ca pacienții să aibă probleme cu inima.
„Acesta este primul studiu care arată că nivelurile scăzute de calciu sunt asociate unui risc crescut de stop cardiac la populația genetală”, spune Dr. Hon-Chi Lee, unul dintre specialiștii care au efectuat cercetarea.
Potrivit rezultatelor, riscul de producere a unui stop cardiac a fost de 2-3 ori mai mare în rândul participanților la studiu care au avut cel mai scăzut nivel de calciu în sânge (sub 8.95 de miligrame pe decilitru).
Pentru realizarea studiului au fost analizatele datele cuprinse într-un raport privind morțile subite survenite în Oregon, în perioada 2002-2015. Între acestea au fost identificate 267 de cazuri de stop cardiac. Cercetătorii au analizat nivelul de calciu al celor care au murit din această cauză.
Măsurătorile au fost făcute cu 90 de zile înainte de momentul producerii stopului cardiac.
Sursa: SanatateaTV