Adrian Năstase: Se încheie astăzi ultima filă din Al Doilea Război Mondial

Regele Mihai va rămâne o figură emblematică pentru istoria zbuciumată a României, cu coloana vertebrală neîncovoiată de vremuri, iar prin moartea sa se încheie ultima filă din cel de-al Doilea Război Mondial, a afirmat marți fostul premier Adrian Năstase, președinte al Fundației Europene Titulescu.

„Se încheie astăzi ultima filă din al Doilea Război Mondial, se încheie și o etapă din războiul rece, dar mai ales se încheie una din opțiunile care ar fi fost posibile după 1990. Acum, când lucrul acesta nu mai este posibil, unii se întreabă cum ar fi fost… Regele Mihai va rămâne o figură emblematică pentru istoria zbuciumată a României din ultimul secol, cu suferința imprimată pe față, cu voce molcomă, de poveste, dar cu coloana vertebrală neîncovoiată de vremuri”, a scris Năstase pe blogul personal.

Fostul premier a aflat la Shanghai despre moartea Regelui Mihai, odată cu care „se încheie (sau începe) o legendă”.

„O figură emblematică a destinului românesc timp de un secol, cu dictaturi, cu război, cu camarilă, cu legionari, cu sovietici, cu comuniști, cu o familie complicată. Spectator, multe decenii, din Elveția, dar implicat de alții, inevitabil, în jocuri politice. L-am cunoscut, mai întâi indirect, prin tatăl meu, care, și el, a învățat la Liceul militar de la Mănăstirea Dealu și care îmi vorbea despre un personaj retras și timid. Cu ocazia primei vizite pe care a efectuat-o în România, m-am ocupat, ca ministru de externe, de stabilirea măsurilor organizatorice necesare, stabilind legătura cu Ministerul de Interne. Îmi vin în minte însă, mai ales, contactele pe care le-am avut în perioada in care am condus guvernul. Nu pot uita naturalețea cu care a acceptat să ajute eforturile derulate pentru intrarea în NATO și derularea negocierilor cu UE. În acest sens, a acceptat să ajute la promovarea intereselor românești pe lângă familiile regale din monarhiile europene. Nu pot să uit nici faptul că la inițiativa mea de a repatria osemintele regelui Carol al II-lea, tatăl său, pentru care avea — pe bună dreptate — o aversiune personală, a acceptat acest demers, înțelegând că și acea perioadă (cu bune și cu rele) face parte din istoria României. Așa cum nu voi uita discursul său din Parlamentul României, la împlinirea vârstei de 90 de ani și mai ales ultima frază pe care a rostit-o atunci. Una din amintirile mele cele mai dragi este însă momentul în care, în 2003, a urcat pe scena Operei române pentru a-mi înmâna titlul de ‘Om al anului’. (…) Dumnezeu să-l odihnească!”, a încheiat Năstase.

AGERPRES