PNL: Actualei Puteri îi repugnă transparenţa şi consultarea publică; componenţa CES, modificată

PNL a criticat vineri decizia Guvernului de schimbare a reprezentanţilor unor ONG-uri din Consiliul Economic şi Social, susţinând că actualei Puteri „îi repugnă” transparenţa şi consultarea publică.

„Asistăm la o nouă operaţiune de a elimina orice voce critică din procesul decizional al Guvernului şi Parlamentului. Actualei Puteri îi repugnă transparenţa şi consultarea publică. Cea mai decentă decizie luată de premierul Viorica Dăncilă la propunerea Ministrului Muncii, de o aroganţă fără precedent, de a scoate, ieri noapte, pe unii dintre cei mai reprezentativi lideri ai societăţii civile din România din Consiliul Economic şi Social, arată că actualul Guvern nu înţelege rolul societăţii civile, nu suportă critica argumentată şi doar mimează consultarea pe marginea deciziilor adoptate”, se arată într-un comunicat al PNL transmis, vineri, AGERPRES.

Liberalii afirmă că Guvernul a anticipat că unele ONG-uri nu vor aviza proiectul legii pensiilor.

„Anticipând faptul că majoritatea covârşitoare a ONG-urilor din CES nu va aviza proiectul legii pensiilor, peste noapte Guvernul a scos 13 din 15 ONG din CES păstrând doar Asociaţia Municipiilor din România (o structură a primarilor/decidenţilor care nu poate fi asimilată unei structuri neguvernamentale independente) şi FACIAS (ONG lipsit de independenţă şi care promovează o agendă a unor grupuri de interese economice). De altfel, faptul că Ministerul Muncii pregătise propunerea de revocare din luna mai (vezi justificare Decizie de schimbare a componenţei părţii ONG din CES) şi doar noaptea trecută a folosit-o, arată că Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, rămâne captivă unui mod de a face politică care nu are nimic în comun cu o conduită a unui demnitar al unui stat democratic. Practic, asistăm la o nouă operaţiune de a elimina orice voce critică din procesul decizional al Guvernului şi Parlamentului. Partidul Naţional Liberal consideră că actualul Guvern vrea să manipuleze societatea civilă, decizând, în mod arbitrar şi abuziv, eliminarea oricărei voci critice”, se explică în comunicat.

PNL aminteşte că, potrivit Constituţiei, CES este organ consultativ al Parlamentului şi al Guvernului în domeniile de specialitate stabilite prin legea sa organică de înfiinţare, organizare şi funcţionare, analizând şi avizând toate proiectele de acte normative iniţiate de Executiv. O structură similară sprijină procesul decizional din Bruxelles, cu evidente beneficii pentru calitatea deciziilor luate, adaugă liberalii. AGERPRES