CU FIINȚELE STĂM MAI RĂU

 

În timp ce țara, în marea ei majoritate, se luptă cu din ce în ce mai marile ravagii produse de noul coronavirus, în timp ce țara se luptă inegal cu atacurile barbare meteorologice, din ce în ce mai agresive, pentru ca lumea să fie împăcată cu porția de dezastre, iată că mai apare unul, gestionat în exclusivitate de mintea umană, la fel de surprinzătoare și de bolnavă cum ne-a demonstrate că poate fi soarta noastră crudă și nedreaptă.
Cum chelului cu siguranţă că îi lipsește doar tichia cu mărgăritare, iată că, alături de Covid-19 și codurile roșii meteo se mai adaugă lupta politică, la fel de imprevizibilă, câinoasă și greu de prevăzut.
Se spune că, deja am alunecat pe acea pantă a greșelilor fatale, toboganul care ne duce dacă nu în râpă, atunci, cu siguranţă, în prăpastia cea mare, astfel încât exprimarea eufemistică să ne valorifice valorile intelectuale, să se observe că nu este o simplă acțiune de bișnițari sau de panarame de boschetari, atâta timp cât, în discurs se amestecă cei care ”nu au băut cerneala” nici în ciclul liceal și nici în cel academic, astfel încât, pe fond, dialogul se poate concretiza într-o dispute de idei și mai puțin într-un conflict violent din arsenalul băieților de cartier.
Partidul politic care a luat cele mai multe țepe pe întreg parcursul mandatului, țepe pe care singur și le-a plantat în cale, PSD, partidul care nu a reușit să-și păstreze votul alegătorilor, care l-au trimis să lucreze la putere, dar care a ajuns între timp partid de opoziție, amplificând una dintre cele mai hidoase deturnări politice, de această data patronată de președintele Klaus Werner Iohannis. Astfel, marile confuzii create, referitoare în special la voința poporului, a electoratului care s-a pronunțat pentru alegerile euro-parlamentare, respectiv pentru alegerile prezidențiale, lăsând ca trepădușii politici să deturneze semnificați acestora ca fiind valabilă și pentru organizarea Parlamentului, dar și a administrației locale. O astfel de pretenție, alimentată de adevăratele scandaluri din piețele publice, a obligat ca voința electoratului să fie viciată și să se producă o nefirească alternată la guvernare pe timpul mandatului asupra căruia electoratul s-a exprimat o data pe 2016, fără ca între timp să aibă loc alegeri anticipate, singurele care ar fi putut modifica structura votului, pentru construirea unei alte majorități parlamentare.
Astăzi ne aflăm în proxima apropiere a alegerilor locale și parlamentare la termen (sau la termenul deja depășit pentru locale), într-o țară torturată de noul coronavirus, dar mai ales de clasa politică care se pare că a pierdut hățurile, lăsând caleașca să se descurce singură, după cât de mult se sperie bidivii. Într-o astfel de instabilitate fizică și emoțională, insistă Maricel Ciolacu, președintele interimar al PSD, să se decidă cu depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului PNL la începutul lunii august, chiar dacă o astfel de procedură parlamentară era așteptată de liberali în luna septembrie, lună care coincide cu luna în care vor avea loc alegerile locale (sic!)
Iată-l pe Maricel Ciolacu cum atacă la firul ierbii: „Haideţi să fiu foarte clar. Vom depune o moțiune de cenzură. Categoric vom depune o moţiune de cenzură, iar eu mi-am luat răspunderea şi în faţa partidului şi mai ales politic că această moțiune de cenzură va și trece. Nu depun moţiuni de cenzură de dragul de a depune moţiuni de cenzură.
Există argumente evidente şi necesitatea depuneri acestei moţiuni. Două dintre ele le-aţi enumerat dumneavoastră. Mai sunt şi altele şi gestionarea proastă a întregii crize, atât sanitare, cât şi pregătirea crizei economice în care ne aflăm. Deci, moțiunea de cenzură va fi depusă. Este o „gogoriţă”, am auzit şi eu anumite voci că nu avem dreptul de a depune o moțiune de cenzură în sesiune extraordinară. Nu există așa ceva. N-am văzut un text şi că vor ataca la CCR. La CCR, eu ştiu că se atacă legi. O moţiune de cenzură nu este o lege. Trăim într-o ţară în care toată lumea îşi dă cu părerea”.
„Vom veni cu o soluţie foarte bună pentru România şi mai ales în perioada în care se află în acest moment. Vreau să vă reamintesc că Partidul Social Democrat nu are singur toate voturile pentru a trece această moţiune de cenzură. Deci, există un dialog şi cu liderii reprezentaţi în Parlament, deci şi cu alte formaţiuni politice. Categoric, avem responsabilitatea când dărâmăm un guvern să venim şi cu un proiect politic şi în primul rând economic”, a mai spus Marcel Ciolacu.
O astfel de intervenție, chiar dacă lansează o nouă temă de discuție, mai ales prin identificarea momentului, ea nu poate să ne surprindă, decât în măsura în care va fi pusă în practică. Atunci, vom putea să spunem: Oau! – se întâmplă și pe la noi lucruri! Trebuie să recunoaştem că la lucruri stăm încă bine. Cu ființele stăm mai rău!
ADI CRISTI