CLOPOȚELUL SAU MOUSE-UL

Ne pregătim pentru începerea reală a școlii. Elevul să meargă la școală, să se așeze în bancă, iar profesorul să poată dialoga, fața în față, cu el. Fiind o acțiune de importanță majoră apar și ”contestatarii de serviciu”, cei care nu ai ”nici în clin și nici în mânecă” cu acțiunea în sine. Ei sunt, trebuie să recunoaștem, adevărații viruși ai umanității. Oameni fără nici un fel de condiție morală fac parte din această armată a „spiritelor negre” a cărei misiune nu poate fi alta decât aceea de a încuraja moartea să se instaleze în coloana vertebrală a demnității poporului român, căci în acest editorial mă refer doar la poporul român.
Școala încă nu este sigur cum va începe pe 8 februarie, chiar dacă președintele Klaus Werner Iohannis a reușit să pună batista pe țambal deocamdată, lăsând să se audă doar un murmur de jale și dor. Tot el a condiționat ușor, ca o briză de vară, nevoia existenței unui cod verde astfel încât clopoțelul să se audă în direct, la fiecare intrare în școală.
Pe acest subiect au început să se bată și specialiștii, găsind în începerea reală a școlii un teritoriu pe cât de vast, pe atât de vizibil. Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, nu ezită să pună piciorul pe frâna entuziasmului celor care vor să fie primii la aplauze: „Am asistat la câteva lucruri foarte îngrijorătoare care au succedat anunțului președintelui, respectiv pozițiile reprezentanților Ministerului Sănătății care au indus ideea că vaccinarea cadrelor didactice va fi cea care va condiționa deschiderea școlilor, iar lucru acesta în mod evident nu este posibil decât peste foarte-foarte mult timp, pentru că pe de o parte discutăm despre sute de mii de cadre didactice – o parte din ele nu au suficiente informații în momentul de față încât să se decidă asupra vaccinării, pe de altă parte, limitarea înscrierilor și a cantităților de vaccin disponibil este un factor tot așa care va întârzia cu siguranță vaccinare cadrelor didactice. Ori acest lucru, coroborat cu alte informații, cum ar fi circulația noii tulpini de coronavirus care într-adevăr există în unele țări, dar vedem că în România avem tot mai puține cazuri.
Ceea ce s-a întâmplat astăzi (18.01.2021), când s-au raportat doar 1.500 de cazuri pozitive la nivel național, dintre care 1.100 în București, ne arată de fapt că ieri nu s-a testat în România decât în municipiul București și ne aflăm într-o situație paradoxală în care discutăm despre deschiderea școlilor în funcție de situația epidemiologică și, pe de altă parte, nu reușim să revenim cu testarea la niște nivele care să fie sugestive pentru a aprecia în mod corect situația epidemiologică și a putea să luăm decizii în cunoștință de cauză”, a spus Alexandru Rafila”.
O altă piedică a fost scoasă la lumină de mass media, oferindu-i dr, Valeriu Gheorghiță șansa de a aduce câteva explicații de larg interes.
”E foarte bine să ne uităm şi la modelul pe care l-au adoptat celelalte ţări ale Uniunii Europene. Până la urmă trebuie să învăţăm unii de la alţii şi să putem lua cele mai bune decizii.
În ceea ce priveşte numărul de doze şi numărul de persoane care pot fi vaccinate în fiecare zi, vă reamintesc că de ieri se vaccinează atât persoanele care îşi efectuează rapelul cât şi persoane noi, iar din acest punct de vedere trebuie să avem o concordanţă cât se poate de bună între numărul de persoane care pot să fie vaccinate într-o zi şi numărul de doze disponibile, conform calendarului de livrare pe care îl avem în momentul de faţă stabilit de contractul încheiat la nivelul Comisiei Europene.
Din acest punct de vedere, trebuie să păstrăm o proporţie corectă între persoanele care se programează  şi numărul de doze disponibile, pentru că ne-am asumat încă de la început, că orice persoană vaccinată trebuie să îi asigurăm şi rapelul. Altfel, riscăm să existe şi persoane care nu pot să îşi primească rapelul la timp, iar acest lucru nu ni-l dorim la acest moment.
Pot să vă spun că în aceeaşi unitate de timp, fiecare ţară va primi acelaşi număr de doze. Indiferent că voi folosi toate dozele care îţi vin şi vei vaccina persoanele respective, fără să mai aştepţi rapelul, sau fără să rezervi numărul de doze necesar pentru efectuarea rapelului. Numărul de persoane total vaccinate va fi acelaşi, pentru că dozele sunt tot aceleaşi. Nu se pot înmulţi. Deci, indiferent de modalitatea abordată, până la urmă, numărul de persoane vaccinate va fi corespunzător cu numărul de doze primite, indiferent de modalitatea abordată.
(…) Acestea au fost recomandările inclusiv de la nivel central european şi anume, de a ne rezerva rapelul pentru persoanele vaccinate, tocmai pentru a avea certitudinea că toate persoanele care primesc prima doză vor primi şi rapelul. Şi compania Pfizer încearcă în acest moment să îşi crească capacitatea de producţie, ori, din acest punct de vedere pot să existe sincope în livrarea numărului complet de doze conform calendarului. În această săptămână, România a primit ca şi celelalte ţări europene un număr mai mic de doze faţă decât se estima iniţial. Sigur, aceste doze vor fi recuperate în luna februarie, dar practic, ţările care au folosit toate dozele şi nu au păstrat dozele de rapel, în momentul de faţă au probleme legate de asigurarea rapelului persoanelor respective
Există proceduri clare în acest sens şi aici vorbim de centrele de vaccinare. Vaccinurile sunt păstrate la frigider, la temperatura de 2-8 grade. Practic, după ce un vaccin este scos de la ultra congelator la -80 de grade şi este adus la temperatura de 2 grade, nu mai avem voie să recongelăm acele doze. Ori, din acest punct de vedere a fost o eroare şi dozele au fost depozitate în congelatorul frigiderului. Sigur că aceste situaţii pot să apară din multipli factori: neatenţie, necunoaşterea procedurilor. Se întâmplă din păcate situaţii similare şi în alte ţări. Cred că important este să nu mai repetăm aceleaşi greşeli şi să putem să asigurăm un număr cât mai mare de doze şi să respectăm condiţiile de stabilitate.
Noi intenţionăm să folosim la maximum dozele pe care le avem disponibile în perioada imediat următoare, chiar începând de astăzi. Numărul de persoane vaccinate va fi considerabil mai mare decât am avut până la acest moment. Aici nu este vorba de limitări. Este vorba de a împărţi echitabil un număr de doze între centrele de vaccinare care funcţionează pe teritoriul ţării noastre, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.”
Ne pregătim pentru prima zi reală de școală, așteptând clopoțelul și nicidecum clicul mouse-ului.
ADI CRISTI