Complicațiile din timpul sarcinii cresc riscul de demență (STUDIU)

Femeile care au hipertensiune arterială în timpul sarcinii sunt mai predispuse să dezvolte demență mai târziu în viață, indică noi cercetări.

Tulburările de hipertensiune arterială ale sarcinii afectează aproape 1 din 7 femei din Statele Unite, și reprezintă una dintre principalele cauze de boală și deces la mame și copii.

Între aceste tulburări se numără hipertensiunea gestațională și preeclampsia. Aceste complicații ale sarcinii au fost puternic legate de bolile de inimă mai târziu în viață, dar, până acum, puține studii au legat aceste afecțiuni de tulburările neurocognitive (de gândire și memorie).

Cercetătorii au analizat înregistrările a peste 59.000 de femei, în vârstă de peste 80 de ani, care au născut în statul Utah, SUA.

Comparativ cu femeile care nu avut antecedente de tulburări de sarcină hipertensivă, femeile cu preeclampsie au avut un risc general de 1,38 ori mai mare de demență și un risc de 1,58 ori mai mare de demență „vasculară”, o scădere a abilităților de gândire cauzate de afecțiuni care blochează sau reduc fluxul sangvin către creier.

De asemenea, femeile cu antecedente de hipertensiune gestațională au avut un risc general de demență de 1,36 ori mai mare și un risc de demență vasculară de 2,75 ori mai mare.

Karen Schliep, de la universitatea din Utah, Sănătate în Salt Lake City, a prezentat concluziile la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer.

Concluziile studiului din Utah sunt în conformitate cu un alt studiu recent din Danemarca.

În acel studiu, femeile gravide care au dezvoltat preeclampsie au avut un risc de trei ori mai mare de a dezvolta demență mai târziu în viață, decât femeile care nu au avut complicații ale sarcinii.

„Având în vedere efectele grave pe termen scurt și lung ale acestor complicații de sarcină, „depistarea precoce și tratamentul sunt vitale pentru a proteja atât mama gravidă, cât și copilul”, a declarat Claire Sexton, director senior de programe științifice și de informare la Asociația Alzheimer.

În urma rezultatelor studiului, dr. Heather Snyder, vicepreședinte pentru relații medicale și științifice în cadrul Asociației Alzheimer, a spus că este din ce în ce mai clar că există lucruri de-a lungul vieții care pot contribui la riscul de demență.

„Înțelegerea tuturor pieselor din acest puzzle va fi esențială pe măsură ce ne gândim la ce anume ar putea fi un risc pentru Alzheimer și alte demențe, în viața cuiva”.

(sursa;www.360medical.ro)