1 Februarie 2023 – Ziua Mondială a Cititului cu Voce tare 

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” din Iași marchează Ziua Mondială a Cititului cu Voce Tare (World Read Aloud Day) prin susținerea unor sesiuni publice de lectură cu scopul de a încuraja cititul în familie, la școală sau la bibliotecă. Evenimentul se desfășoară sub umbrela asociației non-profit LitWorld.

Poveștile vor fi rostite cu talent și dăruire de către Irina Olariu, co-fondator al Clubului „Tineri de Succes” din cadrul Asociației Tineri de Succes Iași cu păpuși concepute și costume create de actrița – amator, Irina Olariu © Teatru de Păpuși Veselica.

Prima sesiune de lectură va începe la ora 10,00 miercuri, 1 februarie 2023 la Școala Primară Mihail Kogălniceanu” – structură a Colegiului Național Mihai Eminescu” Iași pentru elevii a trei clase pregătitoare alături de prof. Diana Sava și prof. Laura Hrimiuc.

A doua sesiune de lectură se va desfășura la ora 9.00 joi, 2 februarie 2023 pentru două clase primare din cadrul Școlii Gimnaziale „D. A. Sturdza” Iași alături de  bibliotecar, Daniela Dorcu, prof. înv. primar Paula Brăescu și prof. înv. primar Ștefania Lungu.

Organizația LitWorld a fondat World Read Aloud Day (WRAD) – Ziua Mondială a Cititului cu voce tare în 2010, deoarece consideră că cititul are o putere aparte, specială.

 Cititul cu voce tare face educația mai echitabilă, permițând tuturor minților prezente în clasă să audă, să interpreteze și să interacționeze cu literatura de calitate – până și într-o carte ilustrată.

            De Ziua Mondială a Cititului cu voce tare, oamenii de pe tot globul citesc cu voce tare și împărtășesc povești pentru a arăta că, dreptul la alfabetizare aparține tuturor oamenilor.