Rafila: Sper ca până în 2030 să rezolvăm în regiunea noastră problemele cu resursa umană din sănătate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că fenomenul migraţiei cadrelor medicale „a mai scăzut” şi şi-a manifestat speranţa ca până în anul 2030 să fie rezolvate problemele regionale legate de resursa umană din sănătate.

El a participat la ceremonia de deschidere a reuniunii la nivel înalt a statelor membre ale Biroului Regional OMS Europa referitoare la problematica resurselor umane din sănătate.

„Cu implicarea noastră, a tuturor, sper ca până în 2030 să reuşim – cel puţin în regiunea noastră – să rezolvăm aceste probleme din domeniul sănătăţii în legătură cu resursa umană. În anii precedenţi am văzut lipsa de personal din domeniul sănătăţii, datorită fenomenului migrator către alte ţări din Europa sau SUA şi Canada. S-a investit de asemenea în infrastructura din sănătate, în programele de rezidenţiat. Am observat că fenomenul acesta al migraţiei a mai scăzut. Trecem printr-un proces de reformă pe care îl menţionez, pentru că, datorită sprijinului OMS de anul trecut, România a reuşit să adopte prima strategie pentru dezvoltarea personalului din sănătate. Cred că această declaraţie privind resursa umană din sănătate, declaraţie ce va fi adoptată astăzi, va fi un document simbolic, pe care va trebui să îl transformăm în realitate în regiunea noastră şi în ţările noastre”, a spus ministrul.

Rafila a adăugat că a acţiona înseamnă evaluare, planificare, concepere, dar şi implementare, care reprezintă „partea cea mai dificilă”.

„Avem două zile importante, cu peste 250 de reprezentanţi, experţi la nivel naţional. Este important, este momentul să acţionăm. Ar trebui să spun că momentul de a acţiona înseamnă foarte multe lucruri: înseamnă să evaluăm, să planificăm să concepem, dar şi să implementăm şi aceasta este, după părerea mea, partea cea mai dificilă – aceea de implementare, pentru că noi deja am decis că acţionăm în numele cetăţenilor, cetăţeni care sunt de asemenea lucrători în domeniul sănătăţii”, a susţinut ministrul Sănătăţii.

Miercuri a început, la Bucureşti, Reuniunea la nivel înalt a statelor membre OMS Europa pe tema resurselor umane din sănătate.

În zilele de 22 şi 23 martie vor fi discutate la Bucureşti modalităţile de pregătire, motivare şi gestionare a resurselor umane din sănătate.

La întâlnire participă miniştri, secretari de stat, şefi ai departamentelor de resurse umane şi experţi în domeniu din regiunea europeană a OMS. Reuniunea la nivel înalt este o oportunitate pentru statele membre să dezvolte strategii coordonate în domeniul resurselor umane care să asigure sustenabilitatea sistemelor de sănătate. AGERPRES