Consiliul Afaceri Externe al UE se reuneşte la 23 octombrie 2023

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) se reuneşte la 23 octombrie 2023, la Luxemburg, începând cu ora 9.00, pentru discuta subiecte precum agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia din Israel şi din regiune, situaţia din Armenia/Azerbaidjan, informează site-ul https://data.consilium.europa.eu/.

Consiliul Afaceri Externe va fi prezidat de Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell.

În privinţa agresiunii ruse din Ucraina, Parlamentul European a votat, la 17 octombrie 2023, în favoarea unui sprijin pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, pe perioada 2024-2027, pentru ”reconstruirea şi modernizarea” ţării, în cadrul unei suplimentări a bugetului multianual al Uniunii Europene. Dispozitivul de sprijin pentru 2024-2027 propus de Comisia Europeană cuprinde 33 de miliarde de euro împrumuturi şi 17 miliarde de euro subvenţii. Începând din iunie 2022, Ucraina are statutul de ţară candidată la aderarea la UE. Până acum, UE a alocat 30 de miliarde de euro din bugetul său, pentru a sprijini Ucraina după începerea invaziei ruse în februarie 2022 (AFP).

Cu privire la conflictul azero-armean şi la atacul militar recent al Azerbadjanului asupra Armeniei, din septembrie 2023, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a organizat, la 26 septembrie 2023, o întâlnire între secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei, Armen Grigoryan, şi consilierul pentru politică externă al preşedintelui Azerbaidjanului, Hikmet Hajiyev, cu participarea consilierilor diplomatici ai preşedintelui francez şi ai cancelarului german, precum şi cu Reprezentantul Special al UE pentru Caucazul de Sud şi criza din Georgia, Toivo Klaar. În context, Hikmet Hajiyev a subliniat planurile Azerbaidjanului de a oferi asistenţă umanitară şi securitate populaţiei locale. La rândul său, UE a subliniat nevoia de transparenţă şi acces pentru actorii internaţionali din domeniul umanitar şi al drepturilor omului, conform https://www.consilium.europa.eu/.

De asemenea, la cea de-a treia reuniune a Comunităţii Politice Europene, de la Granada, din 5 octombrie 2023, în marja reuniunii, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, şi preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, s-au întâlnit cu prim-ministrul Armeniei, Nikol Paşinian. Oficialii occidentali au subliniat sprijinul lor ferm pentru independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi inviolabilitatea frontierelor Armeniei. În context, liderii UE şi-au exprimat sprijinul pentru consolidarea relaţiilor UE-Armenia, au convenit asupra necesităţii de a acorda asistenţă umanitară suplimentară Armeniei şi au solicitat Armeniei şi Azerbaidjanului să elibereze toţi deţinuţii şi să coopereze pentru a aborda soarta persoanelor dispărute, mai informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

În ceea ce priveşte situaţia din Israel şi din regiune, ca urmare a atacului Hamas din 7 octombrie 2023, liderii UE s-au întâlnit la 17 octombrie, într-o reuniune extraordinară, în cadrul căreia liderii UE au condamnat încă o dată atacurile teroriste comise de Hamas împotriva Israelului şi a populaţiei acestuia. În context, liderii UE şi-au exprimat solidaritatea deplină cu poporul israelian şi au arătat că „Israelul are dreptul de a se apăra, întotdeauna în conformitate cu dreptul umanitar şi internaţional.”

La sfârşitul reuniunii formale a Consiliului Afaceri Externe, miniştrii de resort ai UE vor participa la cea de-a 19-a reuniune ministerială UE-Asia Centrală cu Kazahstan, Republica Kârgâză, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan, mai informează https://www.consilium.europa.eu/.

***
Reuniunea anterioară a Consiliului Afaceri Externe al UE a avut loc la 29-30 iunie 2023. Liderii UE au purtat discuţii, între altele, despre continuarea acordării de sprijin pentru Ucraina, în special de sprijin militar şi financiar durabil, şi despre modalităţile de stimulare a puterii şi a rezilienţei economice pe termen lung în UE. Ei au mai vorbit şi despre migraţie, relaţia UE-China şi relaţiile externe. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, li s-a alăturat liderilor UE la un prânz de lucru pentru a discuta despre cooperarea UE-NATO şi securitatea euroatlantică. Şi preşedintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, le-a vorbit liderilor UE prin videoconferinţă.

***
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) este alcătuit din miniştrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcţie de ordinea de zi, Consiliul îi reuneşte, de asemenea, pe: miniştrii apărării (politica de securitate şi apărare comună), miniştrii competenţi în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniştrii comerţului (politica comercială comună).

Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, în prezent Josep Borrell Fontelles. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deţine preşedinţia Consiliului UE, asigurată prin rotaţie pentru perioade de şase luni.

Consiliul Afaceri Externe se reuneşte, de obicei, cel puţin o dată pe lună, notează site-ul www.consilium.europa.eu. AGERPRES