O EVADARE DIN REAL

A venit tomna cu tot cortegiul ei de frunze ruginii, dar și cu proaspătul rod  al unui an de muncă, astfel încât acest anotimp al recoltei să se poată constitui într-un firesc gest  de bilanț. O astfel de întâmplare a reușit să încheie săptămâna care a trecut în Parcul Copou, oferind ieșenilor și nu numai, de fapt tuturor trecătorilor prin acest spațiu mirific al culturii naționale, șansa de a se bucura spiritual de recolta editorială a editurilor ieșene, participante la Zilele Recoltei Editoriale 2017, ediția a V-a.

Despre particularitățile acestui târg de carte am mai discutat. Astăzi, pentru a ne obișnui cu operarea sistemului axiologic, a transparenței celor care decid, nu putem să nu amintim care sunt câștigătorii clei de-a cincia ediții a ZRE – 2017. Marele premiu, care se acordă celui mai bun proiect editorial a onorat activitatea Editurii TipoMoldova pentru proiectul destinat centenarului Marii Unirii, ”România Marea Unire 1918-2018 – 100 de ani – 100 de cărţi” – coordonator prof.univ.dr. Ioan Scurtu.

Premiul Cartea Anului a fost acordat scriitoarei Ioana Diaconescu, preferata a două edituri cu Cartea Editurii, vorbim despre Editura Junimea (”Mihai Ursachi în documentele Securității”) și Editura Timpul (Ţesuturi – poezii).

Premiul pentru un proiect aflat în continuitate a fost acordat acad. Al. Zub, care publică la Editura Universității Al. Ioan Cuza, Opere , aflate la al zecelea volum.

Anul acesta organizatorii ZRE, sub presiunea valorii cărților expuse în târg, au fost obligați să suplimenteze cu un premiu categoria Cartea Zilelor Recoltei Editoriale, astfel încât au fost premiate aparițiile de la editurile: Dana Art 10 ani de artă modernă şi contemporană la Iaşi” – editor Smaranda Bostan, Alfa („Mărăști, Mărășești, Oituz 100 de ani. Reflecții în presa vremii”, autor prof.univ.dr. Ion Agrigoroaiei), Apollonia propune cititorilor cartea P.S. Calinic Botoşăneanul, Minunile – Revelații ale Sfintei Treimi în Sfânta ScripturăPrinceps Multimedia ne oferă anul acesta romanul Januvia, autor Daniel Corbu.

Premiile pentru debut au revenit editurilor Timpul și Demiurg, Ionuț Bogdan Carăușu, Animetria – poezie, respectiv  debutul în traducere al Cristinei Ioniță Adam SMITH, Considerații privind formarea timpurie a limbilor și caracterul specific al limbilor originale și închegate, ediție bilingvă, română și engleză.

Tot anul acesta se acordă un premiu și pentru Memorii, Publicistică, premiu onorat de cartea semnată de Petru Frăsilă, Invitație la ceai carte apărut la Editura Timpul.

Să concluzionăm deci care au fost personajele principale ale ediții a V-a a Zilelor Recoltei Editoriale: Editura TipoMoldova, condusă de scriitorul Aurel Ștefanachi. Acad. Al. Zub care își publică opera la Editura Universității Al. Ioan Cuza, beneficiind de un proiect generos susținut de Primăria Municipiului Iași. Ioana Diaconescu atât pentru curajul ei de a răscoli Arhivele Securității în primul rând pentru reabilitarea unor scriitori terfeliți de regimul comunist, dar și pentru poezia sa dovedită a fi de mare substanță și de mare profunzime. P.S. Calinic Botoșăneanu pentru punerea în pagină a Minunilor cuprinse în Sfânta Scriptură, făcându-ne astfel să ne extragem vulgului pentru a ne păstra în taina dumnezeiască. Prof.univ.Ion Agrigoroaiei pentru scoaterea la lumină a unor fapte ale zilei, de acum un secol, fapte ce au scris trecere României prin primul război mondial. Daniel Corbu pentru surprinzătorul său roman dat lecturii, dar și traducerilor grabnice în limbile de circulație mondială.

Au debutat editorial, Cristina Ioniță (Editura Demiurg) pentru traduceri și Ionuț Bogdan Carăușu pentru poezie (Editura Timpul)

Premiile pe care și le-au acordat editurile însăși sunt fapte semnificative pe care nu putem să le trecem cu vederea chiar dacă ar fi ca mare parte dintre le să le repetăm în enumerarea lor, fără a fi un gest supărător. Cu cât vom repeta mai mult valorile unui succes ferm, cu atât vom ține minte care ne sunt valorile și care ar trebui să fie atitudinea noastră pentru a le memora, pentru a le oferi șansa de a nu le trece în spațiul ignoranței, poate cel mai periculos teritoriu al uitării fără drept de revenire.

În afara editurilor care au contat și pentru stabilirea premiilor intrate în a doua jurizare, de această dară al juriului prezidat de Nichita Danilov și am numit astfel editurile TIMPUL, Alfa, Apollonia, Princeps Multimedia, au mai fost edituri care anul acesta s-au oprit la premiile acordate de ele. Amintim astfel

Editura „Gr. T. Popa” UMF Iasi, care  ne propune cartea de specialitate ”Manifestări neurologice în bolile cardiovasculare – autori: Cătălina Arsenescu-Georgescu, Grigore Tinică, Doru Baltag, Delia Șalaru. Editura Vasiliana ne oferă spre studiu cartea coordonată de prof. univ. dr. Stela Goția ”Durerea acută și cronică la copil, dar și din Colecţia Portal de proza poetica – Mici poeme în proză de C. Baudelaire, Scrieri alese de A. Rimbaud și Poeme în proză de O. Wilde.

Editura Demiurg vine cu Johannes KABATEK, Adolfo MURGUIA, „A spune lucrurile aşa cum sunt…”. Conversații cu Eugeniu Coșeriu, dar și cu debutul în traducere al Cristinei Ioniță Editura 24:ORE publică în 2017 a doua carte a lui Sergiu Brandea, Strâmba, pentru ca la debut editorial să o propună pe Adina Sorohan cu volumul Strigătul umbrelor

Editura Artes ne oferă Mater Materia semnată de Atena Elena Simionescu.

O carte monumentală ne oferă spre lectură Editura UAIC ”Vechiul Testament – Septuaginta.Versiunea lui Nicolae Spătarul Milescu”, coordonatori: Eugen Munteanu, Ana Maria Gînsac, Ana Maria Minuţ,Lucia Gabriela Munteanu, Mădălina Ungureanu. Editura Zona Publishers îl propune lecturii pe  Petru Burla cu cu volumul de poezie Cuget.

Putem spune ă ediția a V-a a Zilelor Recoltei Editoriale a reușit să capaciteze atenția unui public iubitor de carte, dar și a Primarului Municipiului Iași, Mihai Chirica, cel care nu a ezitat să cunoască îndeaproape aparițiile editoriale la toate cele 14 edituri prezente în Parcul Copou. Putem spune că ”a fost un moment plăcut”. O evadare din real.

ADI CRISTI