Rafila: Accesul la medicamente generice reprezintă o prioritate pentru Ministerul Sănătăţii

Accesul la medicamente generice reprezintă o prioritate pentru Ministerul Sănătăţii şi pentru politica din cadrul Uniunii Europene, a declarat miercuri ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Cred că în această discuţie legată de generice şi de medicamentele originale nu este vorba despre o competiţie în mod normal, trebuie să fie vorba despre un acces corect al pacienţilor la medicaţie, pentru că nu putem să privăm marea majoritatea a pacienţilor dintr-o ţară de medicamentele generice care sunt accesibile ca şi preţ în primul rând, acoperă toată paleta de arii terapeutice, inclusiv mă refer la cele oncologice pentru că multe dintre medicamentele oncologice sunt medicamente generice şi lucrul acesta trebuie să fie foarte clar – accesul la medicamente generice reprezintă o prioritate şi pentru Ministerul Sănătăţii şi în general pentru politica din cadrul Uniunii Europene”, a spus ministrul la conferinţa „Sustenabilitatea şi predictibilitatea sistemului de sănătate. Rolul medicamentelor generice şi biosimilare” organizată de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Potrivit lui Rafila, o componentă importantă este legată de sprijinirea industriei farmaceutice româneşti.

„Mai este o componentă legată de sprijinirea industriei farmaceutice româneşti. Ea are loc în momentul faţă. Sunt companii importante din România. Statul român este acţionar majoritar la una singură, la Antibiotice Iaşi, dar şi acolo şi la alte companii care sunt cu capital privat exclusiv există un interes încât această industrie să fie sprijinită, pentru că ea pe de o parte aduce resurse de natură economică şi pe de altă parte oferă şi acces la medicamente care au preţuri rezonabile şi acoperă toate ariile terapeutice”, a arătat Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, în perioada următoare vor fi realizate registre de boli care vor face predictibile politicile de sănătate.

„În perioada următoare o să începem să avem şi în România registre de boli. Registrele de boli fac predictibile politicile de sănătate şi necesitatea de finanţare pentru că ştim exact despre câţi pacienţi este vorba, iar acele contracte cost-volum-rezultat au în spate date care sunt reale şi nu care sunt estimate. Şi din punctul de vedere al Ministerului Finanţelor dacă ştie exact cât trebuie să finanţeze într-un an, de exemplu, medicamentele originale, atunci şi adaptabilitatea bugetată este mai bună”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Rafila a amintit că marţi Guvernul a adoptat o hotărâre prin care extinde lista de medicamente compensate şi gratuite cu 28 de molecule.

„Există reglementare în ceea ce priveşte accesul la medicaţia biosimilară, încât ea să devină majoritară pentru aceste medicamente biologice, cum le numim noi, dar sigur că aici mai sunt două elemente care trebuie luate în considerare: este vorba despre modul în care medicii prescriu aceste medicamente şi modul în care acceptă pacienţii, cum se discută cu pacienţii. Gândiţi-vă că sunt tratamente pe care unii oamenii le iau de ani de zile şi în momentul în care îi schimbi medicamentul, chiar dacă este un biosimilar, există o anumită reticenţă din partea pacienţilor. Lucrurile acestea durează. Noi am făcut legislaţia care permite accesul la medicaţie biosimilară, dar este un proces care cred că încet, încet o să ducă la un mai bun acces la medicaţie al celor cu afecţiuni care necesită tratamente biologice”, a susţinut Rafila. AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.