Liliacul atotvindecător

liliac1Florile de liliac ne încântă cu parfumul lor delicat şi au în acelaşi timp şi proprietăţi terapeutice, ce pot alina o mulţime de suferinţe interne: hepatice, reumatice, respiratorii, diabet şi digestive. În scop fitoterapeutic, de la arbustul de liliac nu se folosesc numai florile, ci şi frunzele, mugurii şi scoarţa, care au efect vasodilatator, antireumatic, astringent şi tonic.


Infuziile preparate din florile uscate de liliac sunt deosebit de eficiente pentru atenuarea stărilor de disconfort hepatic, balonări sau stări de vomă, dar şi pentru stimularea producţiei de bilă. Puneţi la infuzat timp de zece minute într-o cană cu apă fierbinte o linguriţă cu flori uscate de liliac. Se va bea o cană cu ceai atunci când simţiţi un disconfort hepatic.
Pentru tratarea durerilor reumatismale, unguentul preparat din flori de liliac face minuni. Puneţi la macerat 40 de grame de flori de liliac într-un litru de ulei, pentru două săptămâni, într-un loc întunecos şi cald. Ungeţi zonele dureroase cu acest amestec de câteva ori pe zi, masând uşor. Pentru tratarea durerilor lombare, opăriţi o lingură mare cu flori de liliac într-o cană cu apă, acoperiţi timp de o oră şi apoi strecuraţi. Se va bea câte o lingură de patru ori pe zi.
Şi tinctura este bună în caz de dureri şi se poate prepara chiar şi acasă, astfel: într-un pahar cu alcool puneţi flori şi muguri de liliac uscaţi, în proporţie de 1:10, şi lăsaţi compoziţia la macerat timp de opt sau zece zile la temperatura camerei, într-un loc întunecos. Se vor lua câte 20-30 de picături din această tinctură de trei ori pe zi.

Tratează diabetul şi glaucomul


Fitoterapia recomandă pentru tratamentul diabetului infuzia din muguri de liliac. Într-un litru de apă clocotită se pune o lingură cu muguri de liliac. Se va lua câte o lingură de trei ori pe zi.
Glaucomul, o afecţiune gravă a globului ocular, ce constă în creşterea tensiunii oculare, însoţită de scăderea vederii, are ca remediu liliacul. Preparaţi o infuzie din liliac alb: o lingură cu flori la o cană cu apă (250 ml). Se aplică pe ochi comprese câte 15 minute.

Remediu contra arsurilor
Frunzele de liliac sunt un adjuvant excelent în cazul arsurilor de orice fel. Pentru tratament, frunzele de liliac se fierb până când apa se înnegreşte. Se lasă fiertura la răcit, iar când este doar călduţă se aplică pe locul afectat de arsură. Se fixează cu un pansament steril şi se ţine timp de 24 de ore. Pansamentul nu trebuie lăsat să se usuce, pentru că va agrava rana. Pansamentul trebuie umezit tot timpul cu apa în care au fiert frunzele. După 24 de ore se va scoate pansamentul, care înlătură şi primul strat de impurităţi, şi arsură, lăsând locul curat şi sterilizat. În final, pielea va rămâne catifelată şi elastică, fără nicio urmă de arsură.

Creşte pofta de mâncare
Pentru creşterea poftei de mâncare se combină o linguriţă cu flori uscate de liliac şi o linguriţă cu sunătoare şi se lasă la infuzat într-o cană cu apă timp de zece minute. Ceaiul se administrează înainte de masă. Dă rezultate bune mai ales în situaţia copiilor mofturoşi.
În caz de dureri de dinţi e eficientă fiertura din frunze de liliac. Zece frunze se taie mărunt, se toarnă peste ele o jumătate de litru de apă caldă şi se lasă vasul acoperit timp de o oră. Apoi, apa se strecoară şi se foloseşte pentru clătirea gurii de câteva ori, până când durerea dispare.
Infuzia simplă, obţinută dintr-o linguriţă cu flori uscate de liliac la o cană cu apă, e recomandată şi pentru tratarea afecţiunilor respiratorii şi scăderea febrei.
Decoctul preparat din frunze de liliac fierte în lapte dulce poate fi folosit pentru spălarea feţei şi pentru a curăţa tenul de pete. În cazul pielii iritate, înroşite, arsă de soare, frunzele de liliac strivite şi înmuiate în apă călduţă calmează, înviorează şi redau supleţea.

Tonic cardiac de excepţie
Din magazinele naturiste puteţi achiziţiona gemoderivat din muguri de liliac, un tonic cardiac de excepţie. Are acţiune coronarodilatatoare – favorizează vasodilataţia arterelor coronare, determinând creşterea irigaţiei sangvine cardiace. Se recomandă persoanelor care suferă de insuficienţă coronariană cu şi fără angină pectorală, în sechelele postinfarct miocardic, coronarite trombotice şi ca adjuvant în tratamentul de prevenire a infarctului miocardic. Atenţie! Acest produs va fi administrat cu precauţie femeilor însărcinate şi celor care alăptează, precum şi persoanelor în vârstă, numai la indicaţiile medicului. Un alt produs pe care puteţi să-l achiziţionaţi tot din magazinele plafar este extractul din muguri de liliac, din plantă recoltată ecologic, care este recomandat tot pentru tonifierea