Un deputat de Iaşi al PSD sare la gâtul ministrului liberal al Culturii. Motivul: sistarea finanţării pentru Palatul Culturii

cristina nichitaDeputatul PSD de Dacia, Cristina Nichita susţine, într-o declaraţie politică, necesitatea alocării de fonduri pentru Palatul Culturii, care, în opinia sa, este aproape să se dărâme. Cristina Nichita spune că axa culturală va fi finalizată vara viitoare, dar că la capătul acesteia, Palatul Culturii nu a primit fonduri de la Ministerul Culturii, condus de liberalul Daniel Barbu. „Lipsa de fonduri, alocările bugetare care au avut mereu alte priorităţi au făcut ca banii necesari încheierii operaţiunilor de restaurare şi de consolidare a Palatului Culturii să fie sistate brusc. Alocări pe fugă, termene de licitaţie imposibil de atins în condiţii de legalitate şi eficienţă, dar şi decizii pur politice au făcut ca astăzi Palatul Culturii din Iaşi să fie mai aproape decât oricând de a se dărâma la propriu”, afirmă deputata PSD. Ea acuză Ministerul Culturii că a preferat să sisteze lucrările pentru a putea redirecţiona banii astfel economisiţi către încheierea lucrărilor la Biblioteca Naţională. „Ironia sorţii a făcut ca această decizie să lovească în interesele celei de-a doua biblioteci din ţară privită prin prisma fondului de carte. Este vorba despre Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” din Iaşi, al cărui loc tradiţional şi sediu central a fost în clădirea Palatului Culturii şi care acum se zbate să-şi ordoneze colecţiile închiriind la preţul pieţei spaţii construite în alte scopuri decât cel de bibliotecă”, susţine Cristina Nichita. Ea mai spune că decizia de a aloca fondurile necesare încheierii lucrărilor de consolidare a Palatului Culturii din Iaşi trebuie să fie una politică. „Adevărul crunt este însă că, în lipsa unor acţiuni imediate din partea Ministerului Culturii, Iaşul ar putea să-şi primească oaspeţii oferindu-le un tur al ruinelor fostului Palat al Culturii”, mai spune deputata Cristina Nichita.

Ministrul Culturii îi răspunde deputatei PSD Cristina Nichita: Nu ştie nimic despre subiectul cu Palatul Culturii

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat că anul acesta nu au fost alocaţi bani pentru finalizarea lucrărilor la Palatul Culturii din Iaşi, deşi a inclus suma necesară în proiectul de buget pe 2013 al instituţiei. “Anul acesta nu au fost alocaţi bani (pentru finalizarea lucrărilor la Palatul Culturii din Iaşi, n.r.), deşi Ministerul Culturii a făcut o solicitare pentru a putea fi finalizate lucrările, eu prinsesem în bugetul ministerului aceşti bani, dar nu au fost alocaţi”, a explicat acesta. Ministrul a spus că premierul Victor Ponta şi ministrul delegat pentru buget Liviu Voinea au fost “precauţi” privind acordarea celor 90 de milioane de lei pentru lucrările la Palatul Culturii din Iaşi, având în vedere acordul cu FMI. “Probabil, la rectificare vom primi cele 80 – 90 de milioane de lei pentru Palatul Culturii. Toţi responsabilii de la Iaşi îşi doresc ca lucrările să fie terminate”, a completat acesta. Totodată, ministrul Culturii a spus că deputatul PSD Cristina Nichita nu ştie nimic despre subiectul privind Palatul Culturii din Iaşi.(L.Z.)