Noul Cod rutier: Șoferul care nu plătește amenda nu mai poate circula până la decizia definitivă a instanței

Poliția poate sesiza instanța de judecată pentru a dispune suspendarea permisului de conducere dacă șoferul nu și-a plătit amenda primită de la oamenii legi în cazul constatării unor abateri de la regulile rutiere, potrivit noului Cod rutier postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne. Chiar dacă șoferul va ataca în instanță decizia, el nu mai poate circula pe drumurile publice până când hotărârea nu va fi definitivă.

„În situația în care autoritatea emitentă a permisului de conducere a sesizat instanța de judecată potrivit art. 114 alin. (1) lit. e), aceasta va dispune prin ordin suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, suspendare ce operează până la rămânerea definitiva a hotărârii judecătorești. În acest caz, titularul este obligat să se prezinte la unitatea de poliție pe raza căreia domiciliază sau, după caz, are reședința, în termen de 5 zile lucrătoare de la comunicarea ordinului, pentru a preda permisul de conducere”, se arată în proiectul de act normativ, care modifică și completează OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
În vechiul proiect de modificare a Codului rutier, postat pe site-ul MAI în urmă cu aproximativ o săptămână, șoferului i se impunea să plătească amenda în termen de 30 de zile pentru a nu i se suspenda permisul.