COFACE: Cei mai mari jucători economici ai României, creștere medie de 6,3% a cifrei de afaceri în 2013

215-crestere_economicaCei mai mari jucători economici ai României au avut o evoluție pozitivă în ceea ce privește performanta financiară, rezultatele pentru 2013 indicând o creștere medie de 6,3% a cifrei de afaceri și o rată a profitului net de 3,3%, arată datele Coface privind topul primelor 500 de companii din Europa Centrală și de Est – Coface CEE Top 500.

‘Din punct de vedere regional și în comparație cu media UE, România s-a distins în 2013 cu o creștere economică de 3,5%. Deși numărul de firme din România aflate în clasamentul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală și de Est este similar cu cel din anii anteriori (cca 10% din total), este încurajator pentru economia românească că cei mai mari jucători economici ai săi au avut o evoluție pozitivă în ceea ce privește performanța financiară, rezultatele pentru 2013 indicând o creștere medie de 6,3% a cifrei de afaceri și o rată a profitului net de 3,3%. Din punctul de vedere al cifrei de afaceri, dar și al numărului de companii, industria petrolieră și a gazelor naturale este clasificată pe primul loc în întreaga regiune, cât și în rândul companiilor românești, iar alături de aceasta, sectorul energiei, cel auto și retail-ul completează podiumul celor mai performante domenii de activitate’, a declarat Constantin Coman, director Coface România. Compania internațională, specializată în asigurările de credit comercial, Coface prezintă ediția a șasea a studiului anual ce cuprinde topul primelor 500 de companii din Europa Centrală și de Est — Coface CEE Top 500. Studiul clasifica cele mai puternice 500 de companii din regiune, luând în considerare atât cifra de afaceri, cât și factori adiționali precum: numărul de angajați, mediul de afaceri, sectoarele și piața în care acestea activează. ‘Schimbarea clasamentului în Topul celor 500 de companii evidențiază condițiile economice ale anului trecut — care nu fost unul de succes. Exporturile reduse, ca urmare a situației din Zona Euro și constrângerile în ceea ce privește accesul la creditare au făcut ca 2013 să fie un an dificil și provocator pentru mediul de afaceri. Ca rezultat, companiile aflate în Topul celor 500 au încheiat anul 2013 cu o cifră de afaceri stabilă și o scădere minoră a ratei ocupării forței de muncă. Se poate observa că marii jucători au probleme grave, în special în ceea ce privește menținerea performanțelor din anii precedenți”, declară Katarzyna Kompowska, director executiv Coface Central Europe.

 Letonia, România și Lituania au înregistrat cea mai mare rata de creștere a proceselor de recrutare

Potrivit comunicatului, provocatorul an economic 2013 și-a exercitat efectele asupra Topului celor 500 de jucători: companiile din Europa Centrală și de Est și-au crescut ușor cifra de afaceri cu 0,2%, la peste 644 de miliarde euro (2013: +5%). Cu toate acestea, cele mai mari companii din CEE rămân cei mai importanți angajatori din regiune. Deși cifrele indică o scădere cu—0,8% față de studiul de anul trecut, topul concentrează 3,7% din forța de muncă totală din CEE (aproximativ 2,5 milioane de angajați). Țările cu rate bune de creștere a PIB-ului, cum ar fi Letonia, România și Lituania, au înregistrat cea mai mare rata de creștere a proceselor de recrutare (2% — 6,5%). Pe de altă parte, în 5 din 13 țări, personalul a fost restructurat. În Polonia, cifra angajaților este stabilă.

„Polonia este din nou țara gazdă pentru cei mai mulți dintre jucătorii din topul CEE, dar victoria în clasament este una modestă. În total, 148 de companii sunt prezente în clasament, cu 23 mai puține decât în 2012. Totuși, Polonia se menține pe primul loc, ea fiind și cea mai mare economie din Europa Centrală și de Est. Această schimbare negativă reflectă încetinirea ritmului de creștere a PIB-ului în 2013 (1,6%), care a scăzut deja de la 4,5% în 2011 la 1,9% în 2012”. se arată în comunicat. Ucraina a înlăturat Ungaria de pe locul al doilea urcând, din nou, pe podium. 90 de companii ucrainene au generat o cifră de afaceri de 101 miliarde euro, ceea ce reprezintă cea mai mare valoare înregistrată vreodată în clasament. Cei mai mulți dintre jucătorii nou-intrați în top, care au înregistrat o rată de creștere a cifrei de afaceri extrem de ridicată, sunt din Ucraina. Pe de altă parte, companii foarte cunoscute din clasamentele anterioare au raportat, de cele mai multe ori, o scădere foarte mare a cifrei de afaceri, pierzându-și astfel, pozițiile lor. Dintre acestea, doar 7 companii au urcat în top. De asemenea, Coface precizează că Ungaria este din nou pe podium. În total, sunt 62 de companii din Ungaria, de 4 ori mai puține decât în 2012. După 5 trimestre consecutive de recesiune și cu un volum de investiții negativ de la începutul anului 2009, încrederea mediului de afaceri în companiile maghiare a fost recâștigată în cele din urmă, abia în a doua jumătate a anului 2013. PIB-ul a crescut cu 1,1% în 2013. Cererea externă a fost principalul factor care a contribuit la creșterea economică. Aceasta redresare se reflectă și în creșterea cifrei de afaceri a celor mai importante companii din Ungaria (+ 1,2%). ‘Perspectivele pentru 2014 sunt relativ optimiste, în ciuda problemelor persistente din Zona Euro și îmbunătățirea lentă și treptată a cererii interne. Coface anticipează că rata medie de creștere a PIB-ului țărilor din CEE aproape se va dubla, de la 1,1% în 2013 la 2,4% în 2014. Dezvoltarea țărilor CEE este mai neomogenă decât oricând: de la o creștere a PIB-ului de—0,6% în Croația, la 3,8% în Letonia’, a adăugat Katarzyna Kompowska, Executive Manager, Coface Central Europe.